Likopen
Rdeče sadje in zelenjava, denimo lubenica in pesa, vsebujeta likopen. Antioksidant naj bi zmanjševal možnosti raka prostate, drži pa, da raziskave še niso dokončne. Vseeno velja, da uživanje kuhanih paradižnikov olajša organizmu absorbcijo likopena, zato se jim nikar ne izognite.

Izoflavon
Snov, ki jo najdemo v tofuju, čičerki, leči, kalčkih alfa alfa, arašidih in zelenem čaju, koristi v boju proti rakavim obolenjem, upočasnjuje staranje celic in skrbi, da organizem deluje po svojih najboljših močeh.

Bučna semena
Vsebujejo beta-sitosterol, sestavino, podobno zdravemu holesterolu. Snov dokazano izboljšuje tok urina in zmanjšuje količino, ki ostane v mehurju. To pripomore k manjšemu pritisku na prostato, zato je manj obremenjena. Študije priporočajo okrog 10 gramov ekstrakta bučnih semen na dan, kar približno ustreza eni pesti.

Zdrave maščobe
Ni skrivnost, da kakovost maščob, ki jih uživamo, močno vpliva na naše zdravje. Preveč živalskih maščob preobremeni organizem, zato več energije porabi za skladiščenje in čiščenje maščob namesto za druge, pomembnejše naloge. Olivno, kokosovo ali laneno olje, izbira kakovostnih rastlinskih olj je velika.

Gibanje
Prevelika telesna teža je eden izmed dejavnikov, ki jih povezujejo z večjim tveganjem za razvoj agresivne oblike raka prostate. Vsaka telovadba je dobrodošla, da le redno razgibamo ude in zvišamo srčni utrip. Pohodništvo, tek, kolesarjenje in plavanje si lahko privošči vsak, tempo naj bo zmeren, pretiravati ni treba.Spolnost
Pogosti spolni odnosi dokazano zmanjšujejo tveganje za raka prostate, enako velja za masturbacijo. Tisti moški v avstralski raziskavi, ki so se samozadovoljevali vsaj trikrat tedensko, so kar za 34 odstotkov zmanjšali možnost obolenja za rakom prostate pri starosti 70 let. Čeprav je to le teorija, naj bi redni izliv skrbel, da se iz spolnega organa odstranijo snovi, ki povzročajo raka. Kakor koli že, vsekakor velja poskusiti!

Redni pregledi
Tveganje je najbolje imeti pod nadzorom z rednimi pregledi pri strokovnjaku. Še posebno pozorni naj bodo tisti, pri katerih so možnosti za razvoj rakavih in drugih bolezni prostate večje. V to skupino sodijo Afroameričani, ljudje skandinavskega rodu ter vsi, ki imajo v družini dva člana ali več, pri katerih so odkrili bolezen.

Čemu se je bolje izogniti?

Kajenje
Nič kaj ne preseneča dejstvo, da kajenje tobaka povečuje tveganje za razvoj raka prostate. Problem ni le v razvoju rakavih celic, tumorji se pri kadilcih razvijejo bolj agresivno, zato je smrtnost pri tistih, ki raka že imajo, kar za tretjino višja.

Spolno prenosljive bolezni
Nekatere izmed spolno prenosljivih bolezni, kot sta citomegalovirus in trihomoniaza, povezujejo z razvojem raka prostate. Citomegalovirus je pravzaprav tip herpesa, ki ga je mogoče najti v rakavem tkivu. Trihomoniaza je ozdravljiv virus, ki pa ima lahko brez zdravljenja hude posledice. Bolezen poveča verjetnost, da se bo razvil rak, za kar štirideset odstotkov.

Vitamin E
Preveč vitamina E povečuje tveganje za razvoj agresivnih oblik raka prostate. Dovolj ga je 15 mg na dan in naj bi ga dobili iz hrane, vse, kar je več, je že preveč.