S staranjem se tkivo prostate, sekundarne moške spolne žleze, razrašča, ta pojav pa spremljajo tudi težave. Kateri so najbolj izraziti simptomi povečane prostate?

Simptome v glavnem delimo na dva dela. Prvi znak za težave so občutek, ko tišči, vendar moški ne more na vodo, curek urina se zaradi povečane prostate, ki začne stiskati sečnico, zmanjša in stanjša ter je počasnejši, zato se čas, da voda odteče, podaljša. Po drugi plati pa se razvijajo tudi simptomi shranjevanja urina v mehurju. Pojavi se preobčutljivost mehurja zaradi povečanega tlaka v njem, ko se sproži refleks uriniranja. Preobčutljivost mehurja povzroči, da je treba večkrat čez dan na vodo, pojavi se uriniranje ponoči, curek je šibek, prekinjen, po uriniranju seč še kaplja iz sečnice itd. Skratka, vzpostavi se začarani krog. 

Težave lahko dela že majhna prostata. 

Zaradi razraščanja tkiva prostate pesti nekaj težav z odvajanjem urina številne moške, kajne?

Težave pri uriniranju lahko občutijo že po tridesetem letu. Prostata je hormonsko odvisen organ, zato se celice venomer obnavljajo. Če se le dodajajo, se velikost žleze poveča. Težave pa lahko dela že majhna prostata, saj če nima prostora za povečevanje v mali medenici, najprej stisne sečnico in tako oslabi odtok urina. Se pravi, da je lahko tudi zelo majhna, pa dela težave, če je omejena. In nasprotno: lahko ne povzroča težav, če je velika.

Ali je med benignim povečanjem prostate in pojavom raka povezava?

V večini je rak prostate v manjših prostatah oziroma so prostate manjše, ko ugotovimo diagnozo rak prostate, pri desetih do petnajstih odstotkih primerov pa je prostata povečana. Načeloma ni povezave med povečanjem prostate in rakom prostate. To sta različni bolezni, ki sta mogoči hkrati, sicer pa nista povezani. Prostata ima pomembno vlogo tudi pri spolnosti, kajne?

Prostata je hormonsko odvisen organ in presnavlja testosteron. Predvsem v njej je intracelularni encim, ki pretvori testosteron v močnejši androgen dehidrotestosteron. Tako prostata zalaga celotno telo z njim in skrbi za moškost telesa. Njena funkcija je med drugim izdelava semenske tekočine, pomembno vlogo ima pri libidu. Ali drugače: povezana je s hormonskim stanjem moškega in spolnim življenjem v celoti. 

Zelo pomembni za zdravje prostate so preventivni pregledi. Ali se po vaši oceni moški v tveganih letih tega zavedajo dovolj? Kaj bi jim svetovali?

Svetoval bi jim obisk splošnega zdravnika pri petdesetem letu in posvet o tem, kaj lahko naredijo za svoje zdravje. Izbrani zdravnik lahko presodi, ali je za posameznika potreben urološki pregled ali ne. V določenih primerih, odvisno od potreb in težav s spolnostjo, pri uriniranju ali hormonskem stanju, seveda lahko pridejo na pregled k urologu tudi na lastno pobudo.

Za zdravje prostate se je dobro odreči čezmernemu uživanju sladkorja. 

Katere so možnosti zdravljenja benigno povečane prostate?

Ocena, kdo je primeren za katero zdravljenje, je osnova kliničnega razmišljanja. Diagnozo postavimo glede na težave z uriniranjem, velikost prostate in s pomočjo različnih preiskav, kot sta ultrazvok in meritve pretoka urina. Uveljavljeno je zdravljenje z zdravili ali kirurško. V začetni fazi bolezni lahko moški veliko storijo sami in izboljšajo stanje sečil, denimo z absolutnim prenehanjem kajenja in čezmernega uživanja alkohola. Veliko lahko za svoje hormonsko stanje naredijo z redno telesno aktivnostjo. 

Ali se morajo moški s povečano prostato držati kakšnega režima prehranjevanja, ki je blagodejen zanjo?

Prehrana mora biti uravnotežena, za zdravje prostate se je dobro odreči čezmernemu uživanju sladkorja. Najboljša hrana zanjo je z ljubeznijo pripravljen topel obrok. Ta poskrbi za njeno pravilno delovanje in hormonsko ravnovesje v telesu.