Leto je naokoli in spet se bomo v družbi prodornih sogovornikov pogovarjali o pomenu ene in edine ljubezni. Čustva, brez katerega človeštvo ne more in noče. Zato klub razočaranjem vedno znova vstopamo v odnose z drugimi, upajoč, da bo tokrat drugače. Da bomo zadeli 'terno', naredili vse prav in živeli srečno do konca svojih dni.Takšne in podobne zablode nam meglijo um, v poplavi informacij in nasvetov, kaj storiti za srečno partnerstvo pa smo prej zbegani, kot pomirjeni. Prebiramo priročnike, gledamo filme, poslušamo nasvete prijateljev, a vsak ima drugačen pogled na področje, ki ima toliko odtenkov, kolikor je ljudi na tem planetu. Recimo torej že enkrat bobu bob in odprimo iskreno debato. Na konferenci Ljubezen od A do Ž v Festivalni dvorani Ljubljana bodo to soboto, 24. februarja, svoje misli, ki so plod desetletji izkušenj na področju partnerstva, z nami delili antropologinja dr. Vesna V. Godina, terapevtka Alenka Berlot Košiček, filozofinja Vida Žabot, mediatorka Saša Einsiedler, psiholog dr. Andrej Perko, finančna svetovalka Ana Vezovišek in pisateljica Ingrid Divković.

O čem bo govora:

Matrice ljubezni 


Foto: Miran Juršič


Doktorica socioloških znanosti, predavateljica socialne in kulturne antropologije ter vodja Centra za antropološke raziskave pa tudi kontroverzna kolumnistka brez dlake na jeziku Vesna V. Godina bo spregovorila o nezavednih vzorcih iz našega otroštva, ki nam omogočajo, da sploh lahko doživljamo ljubezen, hkrati pa naše partnersko življenje močno zapletejo. Je ljubezen opravljanje obveznosti do drugega ali gre za iskanje duše dvojčice? Smo sploh še sposobni ljubiti?


Zakaj sva se našla prav midva?


Foto: Igor Modic


Diplomirana socialna delavka in ustanoviteljica studia za kvaliteto odnosov Midva Alenka Berlot Košiček, ki je velik del svoje poklicne poti posvetila ravno kvaliteti partnerskih odnosov, bo govorila o izbiri partnerjev. Se kdaj sploh vprašamo, kako smo si ga izbrali in ali je izbira življenjskega sopotnika res naključje?


Arhetipi ljubezni 


Foto: Ljubo Vukelič


Filozofinja, klinična psihologinja, profesorica na mednarodni salezijanski univerzi v Benetkah, terapevtka, predavateljica in publicistka Vida Žabot se bo podala v raziskovanje najgloblje želje človeškega bitja: biti zdrav in srečen. Ne glede na vse znanje in tehnologijo to še vedno največkrat ostaja le želja in upanje. Zakaj? Življenje vodijo nevidni, podzavestni vzorci, ki ne upoštevajo naših sanj, dokler ne ozavestimo ustvarjalne moči svojega uma. Carl Gustav Jung in kvantna fizika jasno razložita, kako dejansko ustvarjamo (v dobrem in slabem) svojo življenjsko zgodbo. Na predavanju se bo Vidi Žabot pridružil tudi doktor fizike, ki bo z znanstvenega vidika pojasnil, zakaj!


Temelj dobrega odnosa z drugim je dober odnos s seboj 


Foto: Drumlife production


Komunikacijska trenerka in mediatorka, avtorica knjižne uspešnice Moja samopodoba je moja odločitev in istoimenskega mentorskega programa ter navsezadnje mama petih otrok Saša Einsiedler bo spregovorila o samozavesti in ljubezni do samega sebe. Zakaj imamo občutek, da nismo spoštovani in cenjeni v partnerstvu, ne glede na to, kako zelo se trudimo? Zato, ker se dober partnerski odnos začne pri nas samih. Pri zavedanju naših lastnih želja, potreb in vrednosti. Slaba samopodoba ima slabe posledice.


Moj partner je mamim sin


Foto: Tomi Lombar


Psiholog in specialist kliničnopsihološkega svetovanja dr. Andrej Perko, ki je bil dolga leta soterapevt in sodelavec dr. Janeza Ruglja, zdaj pa v zavodu Mitikas, katerega ustanovitelj in vodja je, nadaljuje njegovo delo, bo spregovoril o vplivu primarne družine na partnerske odnose, ki jih v življenju ustvari posameznik. Kaj storiti, če ugotovimo, da je naš partner »mamin sin« ali »očkova punčka«, ter kako zastaviti partnerstvo, da bomo vanj vnašali čim manj slabih elementov, ki smo jih prinesli iz primarnih družin, oziroma kako ustvariti ali ohraniti zdrave temelje naše partnerske skupnosti?


Ko se srečata gospa Ljubezen in gospod Ego


Vir: Mladinska knjiga

 

Mlada profesorica hrvaškega jezika, književnosti in filozofije ter avtorica v slovenščino prevedene uspešnice Vas jebe ego? Ingrid Divković bo spregovorila prav o njem. Gospodu Egu, ki je dolgo nadziral njeno življenje in jo kot nevidna kontrola vodil na rob zdravega razuma. Kako se ga je rešila in kakšno je njeno življenje sedaj, ko se je prepustila gospe Ljubezni?  


V dvoje je lepše. Tudi finance? 


Foto: Mavric Pivk


Finančna svetovalka in avtorica uspešnice Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?, ki je številnim Slovencem odprla oči, Ana Vezovišek bo govorila o presenetljivo tabuizirani temi: denarju v odnosih. Nič kaj romantično, a še kako resnično je, da denar utegne zaplesti še tako pravljično razmerje.  Je finance bolje imeti ločene ali skupne? Kako naj razporedimo denar, če eden izmed partnerjev zasluži več kot drugi? Kako ravnati, kadar eden izgubi službo? In kaj narediti, ko nam partner skriva svoje dolgove? Obstajajo pravila, ki so zelo preprosta, če jih upoštevamo. In le ta nas bodo popeljala do končnih skupnih ciljev.