Praznovanje tako častitljive obletnice, le še leto mu manjka do celega stoletja na tem svetu, bi v prejšnjih časih gotovo pomenilo veliko slavje tako za Otočane kot člane kraljičine velike družine, a kot kraljica pred njim 21. aprila, mora tudi princ Philip letošnji rojstni dan praznovati v izolaciji. S 94-letno Elizabeto sta že tri mesece varno umaknjena na svojem gradu Windsor, kjer jima streže okrnjeno število služabnikov, z družino, ki je razkropljena po državi in tudi drugih kotičkih sveta (princ Harry si je z Meghan in Archiejem trenutni dom našel v razkošni vili v Los Angelesu) pa ostajajo v stiku virtualno. 

Foto: Shutterstock

Čestitke princu se že vrstijo na družbenih omrežjih, kjer člani njegove družine ob rojstnih dnevih sorodnikov tradicionalno posvetijo objave. Tako njegov prvorojenec princ Charles, kot vnuk princ William sta princu Philipu že čestitala na Instagramu, kjer sta delila foto utrinke z njim, Charles črno-belo fotografijo iz otroštva z očetom, William pa fotografiji, na katerih je princ z njim in z vojvodinjo Kate


Princ Philip je že od malega vajen razburljivega življenja, rodil se je leta 1921 na grškem otoku Krf kot grški in danski princ, a so ga še kot dojenčka z družino izgnali iz Grčije, na celino naj bi priplaval v zabojniku sadja. Družina se je nato za nekaj let ustalila v Parizu, kjer je kot deček tudi obiskoval šolo, nato pa so ga poslali na šolanje v Veliko Britanijo. Medtem so se njegove tri sestre in starša razkropili po Evropi, sestre so se poročile v Nemčijo, mami princesi Alice so diagnosticirali shizofrenijo in jo zaprli v norišnico, oče grški in danski princ Andrew, s katerim si nista bila preveč blizu, saj sta za Philipa skrbela njegova strica Lord Milford Haven in Louis Mountbatten, pa se je preselil v Monte Carlo. Sledila so leta menjavanja internatov, najprej v Nemčiji, nato na Škotskem (tega je obiskoval tudi Filipov sin princ Charles) in naposled še kraljevi mornariški kolidž v Angliji, od koder se je princ pridružil mornarici. 

Mladenič Philip je slovel kot šarmer in pripisali so mu številne romance, a njegovo prihodnost je hitro zapečatil stric Mountbatten, ki ga je leta 1939 predstavil mladi princesi Elizabeti, ko je bila ta stara komaj 13 let. Princesa se je zaljubila vanj in dopisovala sta si vrsto let, preden je Philip leta 1946 zaprosil za njeno roko njenega očeta kralja Jurija VI.. Z zaroko sta morala počakati še eno leto, da je Elizabeta dopolnila 21 let, poročila pa sta se nekaj mesecev kasneje, 20. novembra 1947 in prva leta zakona živela na Malti, kjer je bil Philip nameščen v mornarici. 


Pred poroko z bodočo kraljico se je Philip moral odpovedati svojim plemiškim nazivom, ko je Elizabeta po nenadni smrti očeta zasedla britanski prestol, pa se je vnelo tudi več prepirov za enakopravnost med njima, med drugim Elizabeta s poroko ni prevzela Philipovega novega priimka Mountbatten, svetovali so ji, naj se vsi njuni otroci pišejo Windsor, kar je kasneje v iskanju zakonske sprave spremenila v Mountbatten-Windsor. Philip, ki je naziv princ prejel leta 1957, je nadvse stoično prenesel dejstvo, da se je poročil s prvo žensko v državi, in čeprav so njun zakon zaznamovale tudi govorice o aferah, ločitev nikdar ni prišla v poštev. Poročena sta že 72 let, leta 2017 sta praznovala platinasto obletnico poroke, v zakonu pa so se jima rodili štirje otroci, princ Charles, princesa Anne, princ Andrew, princ Edward. Imata tudi osem vnukov in osem pravnukov ter sta še vedno v oporo drug drugemu, kar je kraljica dejala tudi v svojem govoru ob diamantni obletnici poroke leta 2012, ko je Philipa označila za svojo »konstantno oporo in vodiča«. 

Princ Philip je od leta 1952, ko je Elizabeta zasedla prestol, opravil kar 22,219 samostojnih kraljevih obveznosti, če bi tem prišteli še vse skupinske, ki sta jih nanizala s soprogo, pa bi bila številka krepko višja. Upravičeno se je upokojil jeseni leta 2017 star 96 let, a ostal povezan s številnimi organizacijami, katerih pokrovitelj, predsednik ali član je bil skozi svoje življenje, teh je bilo vel kot 780. 

Po upokojitvi se je umaknil iz javnosti, izjema so bile le kraljeve poroke njegovih sorodnikov, ki jih je obiskal (med njimi poroko vnuka princa Harryja z Meghan Markle in vnukinje princese Eugenie z Jackom Brooksbankom). Naslovnice je znova napolnil, ko je bil pri 97. letih vpleten v prometno nesrečo in se je šele po pritisku javnosti odrekel svojemu vozniškemu dovoljenju. Malo pred lanskim božičem pa je bil za Britance nov šok, ko so princa sprejeli v bolnišnico. Podrobnosti niso bile znane, le da so ga sprejeli preventivno, je pa Philip sveti večer potem že preživel ob družini na posesti Sandringham. 

Lanski december je preživel v bolnišnici. Foto Reuters/Hannah McKay

Kljub zavidljivi starosti princ ni izgubil svojega pikrega smisla za humor. »Nič ne spodbudi nekoga bolj, kot da se ga spominja, da leta minevajo vse hitreje in da začne lak odstopati od starih okvirjev,« je zapisal princ leta 2011, ko je prejel naziv »starec leta«. Ob njegovi 99-letnici pa je na dan prišel nekaj let star posnetek, na katerem je princ za nos potegnil novinarko, ki je nič hudega sluteč v kamero pripovedoval o kraljevem paru. Prikradel se ji je za hrbet in počakal do zadnjega trenutka, nato pa ji dejal: »Ste končali?«  Preberite še => Kolumna: Nedeljsko kosilo je zmotil policist z grozno novico