Vprašajte strokovnjaka

Prijavili smo sosedo, a kaznovali so nas

Moja družina živi v hiši že od leta 1950. Hišo smo adaptirali in sezidali prizidek za apartmaje. Legalizirani so bili naknadno. Problemi so se začeli, ko je soseda kupila sosednjo staro hišo in višje zgradila tudi novo. Kasneje nam je pozidala pol hiše, ampak ni zidala v skladu z načrti. Je pa zato od nas nenehno zahtevala razna soglasja za nove gradbene podvige, vendar ji soglasij nismo dali. Saj naša hiša že s tem, ko je pol pozidana, ni več samostojna hiša in s tem zgublja svojo vrednost. 

Ker soseda kar naprej nekaj »kuha«, smo se odločili, da preverimo njena gradbena dovoljenja na upravni enoti. In ugotovili smo, da ima marsikaj zgrajeno na črno. Vse smo prijavili na inšpektorat. Ironija vsega je, da je zaradi njene prijave inšpektor prišel najprej k nam, ugotovil, da imamo klet na črno, in že smo v 14 dneh dobili nalog za rušenje. Res smo se zavedali tveganja, da s temi prijavami tvegamo rušenje. Za ceno tega, da bo rušila tudi ona, smo se s tem sprijaznili. Ampak inšpektor, kljub naši prvi prijavi, pregleda pri njej še ni opravil.

Zdaj vas sprašujem, ali je to pristransko postopanje. Je to v skladu z zakonom? Ali lahko inšpektor sam izbira stranke in po lastni presoji določeno stranko preganja, določene pa ne?

Bralka

Gradbeni inšpektorji so po zakonu dolžni obravnavati prijave

Posamezniki, ki prijavljajo druge osebe pri gradbeni inšpekciji, se pogosto ne zavedajo, da s prijavo vsaj neformalno tudi sami vstopajo v inšpekcijski postopek, saj se neredko zgodi, da so potem tudi sami tarča različnih protiukrepov oziroma prijav.

Gradbeni inšpektorji so po zakonu sicer dolžni obravnavati prijave prijaviteljev in vlagatelje na njihovo zahtevo tudi obvestiti o svojih ukrepih. Dolžni so obravnavati tudi anonimne prijave, razen če iz okoliščin izhaja sum, da so bile neresne oziroma lažne. Če bi se v postopku inšpekcijskega nadzora ugotovilo, da zavezanec ni kršil zakona ali drugega predpisa, pa lahko inšpektor postopek ustavi. Če je bil inšpekcijski postopek izveden in ustavljen na podlagi lažne prijave prijavitelja, pa ta v celoti krije stroške takega postopka.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE