Vprašajte strokovnjaka

Prijatelj me zalezuje in skrivaj fotografira. Bojim se, da je moten

Imam težave z »oboževalcem«. Spoznala sem ga pred dobrim letom in tedaj je name naredil dober vtis. Veliko sva se pogovarjala, smejala ipd. Večkrat me je peljal v kino, a se nisva zapletla v resnejše razmerje. Ob priložnosti sem mu povedala, da je sicer dober prijatelj, a da ni moj tip moškega. Očitno ga je to prizadelo in od tedaj se ga ne morem otresti. Postaja čedalje bolj vsiljiv, moteč, po telefonu me kliče ob nemogočih urah, pošilja SMS-je, zadnje čase sem opazila, da me celo fotografira, medtem ko zapuščam vhod v naš blok, ko grem s prijateljico na kavo, in podobno. V enem izmed sporočil mi je omenil, da »ne vem, kaj zamujam, ker ga zavračam, in da mi bo to dokazal«. Čedalje bolj se mi zdi, da imam opravka z motenim človekom. Kaj lahko storim? 

Tina iz Ljubljane

Zavrnjeni »oboževalec« očitno meni, da ste naredili veliko napako, ker se niste zapletli z njim v ljubezensko razmerje, ali da vam hoče le pomagati, revi, ki očitno še ni spoznala, da je pravzaprav noro zaljubljena v samega boga možatosti, a si tega še noče priznati.

Ja, prav tako razmišljanje je značilno za patološke narcise, za osebe, ki živijo v drugi kozmični dimenziji, v vzporednem svetu, in si besede ne očitno ne znajo razložiti v njenem edinem mogočem pomenu.

Svetujem vam, da z njim opravite kar se da hitro in brezkompromisno. Če boste odlašali ali dajali vtis prestrašene in nebogljene osebe, ga bo to le še podžgalo v želji po stopnjevanju izkrivljenih dejanj. Tako namreč delujejo taki bizarni tipi.

Mladenič je s svojimi dejanji že doslej krepko prestopil meje zakonitega. Povzroča vam namreč hudo nelagodje, zato bi lahko zoper njega pod določenimi pogoji vložili odškodninsko tožbo. Poleg tega kaže, da je storil najmanj dve kaznivi dejanji, in sicer kaznivo dejanje zalezovanja in kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja. \t

Kazenski zakonik določa, da se tistega, ki neupravičeno slikovno snema ali naredi slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegovega soglasja in pri tem občutno poseže v njegovo zasebnost ali ki tako snemanje neposredno prenaša tretji osebi ali ji tak posnetek prikazuje ali kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Bistveni zakonski znak kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja je, da storilec slikovno snema posameznika ali njegove prostore brez njegove privolitve in da s tem občutno poseže v posameznikovo zasebnost. Oba pogoja sta v vašem primeru podana.

Kaznivo dejanje zalezovanja (134.a člen KZ-1) pa je podano, če kdo koga drugega ali njegovega bližnjega s ponavljajočim se opazovanjem, zasledovanjem ali vsiljivim prizadevanjem vzpostavitve neposrednega stika ali stika prek elektronskih komunikacijskih sredstev zalezuje in pri njem ali pri njegovem bližnjem s tem povzroči prestrašenost ali ogroženost. Storilec se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Tudi zakonski znaki tega kaznivega dejanja so v vašem primeru podani.

Kako ukrepati? Kot rečeno, bodite do »oboževalca« kar se le da odločni in nepopustljivi. Če tega še niste storili, mu čim prej napišite, naj nemudoma konča svoje početje, sicer boste zoper njega vložili kazensko ovadbo. Prav tako lahko pri policiji predlagate tudi izrek prepovedi približevanja.

Izkušnje kažejo, da večina v takih primerih opusti izkrivljena dejanja. Če bi kljub temu nadaljeval, pa svoje grožnje tudi uresničite.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE