Soproga britanskega prestolonaslednika princa Charlesa je na današnji svetovni dan plesa spregovorila o svojem novem hobiju. Vojvodinja Camilla v karanteni pleše balet, s katerim se je prvič spoznala šele pred dvema letoma. »Prej nisem nikoli plesala baleta, a niti ni pomembno, ali si začetnik ali ne, saj vsakomur izboljša počutje. Balet ti dvigne samozavest in izboljša disciplino,« je povedala 72-letna vojvodinja, ki je o tej klasični plesni zvrsti spregovorila v video pogovoru s televizijsko voditeljico Angelo Rippon in nekdanjo britansko primabalerino Dame Darcey Bussell, ki po upokojitvi sedi na čelu Kraljeve plesne akademije v Londonu, najpomembnejše institucije baleta na Otoku, katere podpornica je tudi Camilla. 

Camilla se je že leta 2018 seznanila s skupino Silver Swans (srebrni labodi, op. p.), ki so jo na Kraljevi akademiji ustanovili posebej za starejše ljudi, saj jim učenje baleta lahko izboljša mobilnost, držo, koordinacijo in dvigne energijo. Pred izbruhom koronavirusa so tečaji za starejše potekali v živo po vsej Veliki Britaniji in bivših kolonijah britanskega Imperija, Camilla pa je v pogovoru sedaj priznala, da je ob svojem prvem obisku imela pomisleke. »Rekla sem si, o bog, čemu bom zdaj priča, starcem, kot sem jaz, ki se majejo, ko lovijo ravnotežje na eni nogi,« je vojvodinja nasmejala gledalce v videu. 

»A bila sem presenečena, nisem mogla verjeti, kako dobri plesalci so vsi,« se je spominjala prvega nastopa srebrnih labodk, ki jo je navdušil, da tudi sama preizkusi balet. »Zbrala sem skupino starih prijateljic, s katerimi smo se enkrat na teden udeležile vadbe v Londonu. Mislile smo, da bo predvsem smešno, ko bomo gledale druga drugo, kako se klatimo po telovadnici, a se med vajo tako močno koncentriraš, da v bistvu pozabiš na vse okoli sebe,« je razložila vojvodinja. Baletnih tečajev za starejše se je Camilla udeleževala že 18 mesecev, kar ji je izboljšalo tehniko, a to še ne pomeni, da jo bomo kdaj videli nastopiti na odru, je dodala v smehu. 


Ob izbruhu novega koronavirusa so tečaje v živo seveda morali odpovedati, a to še ne pomeni, da so vojvodinja in ostale srebrne labodke pozabile na gibanje. Kraljeva akademija za ples je po razglasitvi karantene ure baleta za starejše preselila na splet, kjer brezplačno objavljajo nove vaje vsako sredo. Pridruži se jim lahko vsakdo, ne glede na lokacijo, vadba pa je primerna tako za popolne začetnike kot tiste, ki so že kdaj plesali. Prav tako ni starostne omejitve, saj plesna učiteljica Sarah Platt poskrbi za prilagoditve vaj, tako da jih lahko izvajajo tudi manj gibčne osebe. Dame Darcey in Camilla pa sta še posebej poudarili, da so pri vadbi dobrodošli tudi moški. »Res sem počaščena, da so me prosili za podporo,« je o svoji novi vlogi pri Kraljevi akademiji za ples povedala Camilla in dodala: »Mislim da nas ples osrečuje!« predsednica Dame Darcey pa je o delu z vojvodinjo dejala: »Navdušeni smo, da je z nami. Balet je odlično orodje, ki ga lahko vsi uporabljamo v vsakdanjem življenju, saj izboljša našo stabilnost, držo in krepi jedro telesa. Fantastično je slišati, da tudi vojvodinja pleše in upam, da bo še naprej uživala v naših tečajih za starejše.« Camilla je v pogovoru razkrila tudi, da pri svoji starosti še vedno skrbi za fizično aktivnost, poleg baleta vadi tudi pilates, njena ljuba in zelo angleška navada pa so dolgi sprehodi po podeželju.