8.04.2017

Sabina Obolnar

Preveč. Resnično preveč.

Verjetno ni treba obujati pretresljivih dogodkov, ki so se minuli tedn zgodili na naših cestah. Ko smo komaj dojeli tragično smrt dojenčka, pred tem pa še 21-letne kolesarke, sta čez tri dni umrla še dva mlada človeka. Vsi na cesti. Vmes pa sem s krčem spremljala vsakodnevne nesreče. Tega je res preveč. In to se ne bi smelo dogajati. Vprašanje, s katerim se ukvarjam, pa je, ali se smrti na slovenskih cestah res ne da ustaviti. To, da smo Slovenke in Slovenci izjemno objestni vozniki, je znano.

Sabina Obolnar

Odgovorna urednica One, Oneplus in Onaplus.si

Kaj je vzrok za objestnost, smo že slišali. Do nedavnega je bila najbolj pogosta krilatica, da je to pač v genih slovenskega naroda: predrznost, izkazovanje mišic, to je avtomobilov, in prepričanje, da se nam ne more prav nič zgoditi. Da nesreče nastajajo zaradi neprilagojene hitrosti. Ja, ampak zakaj smo neprilagojeni?! Takšni odgovori so bili vsekakor prepovršni in tudi nevarni. Zadnje mesece vse pogosteje poslušamo nove razlage, da vse več voznikov vozi pod vplivom alkohola ali drugih nedovoljenih substanc. Ja, tako vozijo že ves čas, ampak prej so bili neprilagojeni, zdaj pa smo tej neprilagojenosti končno dali pravo ime, so pač alkoholiki in vsesplošni odvisniki. Tudi če ne bi slišali strokovnjakov, lahko pri prebiranju strani s črno kroniko vidimo, s kakšno neverjetno dozo alkohola se ljudje vozijo po naših cestah, tako moški kot ženske. In ne pozabimo: vsi udeleženci v prometu, od pešcev do motoristov, so absolutno preobjestni. Še malo je pravzaprav nesreč. Minuli teden smo dobili tudi rezultate nove raziskave, ki jo je opravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), in ugotovili so, da se je v letu 2015 registrirana poraba alkohola znova povečala. Tako znaša poraba čistega alkohola na vsakega prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let, 11,5 litra. Slovenke in Slovenci popijejo največ piva (za katerega strokovnjaki povedo, da ga ljudje sploh nimajo za alkohol?!), potem vina in žganih pijač. Naj še povemo, da se je v letu 2013 registrirana poraba alkohola zmanjšala, naslednji dve leti pa spet povečala in zdaj smo, kjer smo. To, koliko stane državo zapitost njenih prebivalcev, je ena zgodba: različne vrste raka (mednarodna agencija za raziskovanje raka – IARC je alkohol uvrstila v prvo skupino snovi, ki so rakotvorne za človeka) in seveda pogoste odsotnosti z delovnega mesta; druga, še neizračunana, pa mislim, da je mnogo večja in vsekakor bolj tragična: ta se izkazuje v nesrečah na cestah, v družinskih tragedijah in predvsem v dokončno uničenem življenju celotne družine. Zdravnica Barbara Lovrečič, nacionalna ekspertinja za javno zdravje z NIJZ, je ob raziskavi povedala: »Čeprav visoka poraba alkohola na prebivalca, ki je tako značilna za Slovenijo, sama po sebi sicer še ne bi odražala nujno škodljive rabe alkohola v družbi, je pa pri nas treba upoštevati tudi problematično veliko dostopnost do alkohola, strpen odnos družbe do alkohola in opijanja v javnosti ter problematične pivske navade. Vse navedeno pa pripomore, da je Slovenija v vrhu držav EU tako po porabi alkohola kot po posledicah škodljive rabe alkohola.« Ja, in temu bi dodala naše podalpske posebnosti, ki dvigujejo moralo alkoholikom in potencialnim alkoholikom, z ekscesi, kot sta pivska fontana v središču Žalca (na katero so tako župan kot številni prebivalci zelo ponosni) in vse bolj očitno dovoljeno pitje alkohola na športnih prireditvah (neznosno je bilo gledati mlade in starejše na športnem prazniku v Planici, kako opijanjeni v kamero govorijo o, hm, ničemer), itd. 

Vse to poslušamo že nekaj let, pa se prav nič ne premakne. Še več: poslabšuje se. Ne vem, kaj na to poreče ministrica za zdravje. In ministrica za delo? In ministrica za finance? Kateri denar in koliko njega je pomembnejše od življenja človeka? 

Strokovnjaki zato ponovno apelirajo na vlado, da je zoper zlorabo alkohola treba kaj storiti: višje cene alkoholnih pijač, omejitev dostopnosti, ničelna koncentracija alkohola v krvi za vse voznike ... Vse to poslušamo že nekaj let, pa se prav nič ne premakne. Še več: poslabšuje se. Ne vem, kaj na to poreče ministrica za zdravje. In ministrica za delo? In ministrica za finance? Kateri denar in koliko njega je pomembnejše od življenja človeka? In naposled: kdo bo prevzel odgovornost za sistematično, celo vodeno uničevanje Slovenk in Slovencev?!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE