Britanski princ Andrew, tretji otrok in drugi sin britanske kraljice Elizabete II., se je že pred meseci znašel pod plazom kritik zaradi povezav z ameriškim milijonarjem Jeffreyjem Epsteinom. Tega so avgusta letos našli mrtvega v newyorškem zaporu, kjer je čakal na sojenje zaradi obtožb o trgovini z mladoletnicami za spolno izkoriščanje. Čepra je kraljeva družina upala, da bo zgodba kmalu zamrl, se je pritisk na 59-letnega Andrewa še povečal, odkar je v intervjuju za britansko televizijo BBC, objavljenem v nedeljo, odločno zanikal spolne odnose z domnevno Epsteinovo najstniško žrtvijo Virginio Giuffre, ki ga je obtožila spolnega izkoriščanja. V pogovoru je britanski prestolonaslednik in oče princes Eugenie ter Beatrice vztrajal, da se ne spomni prav nobenega stika z danes 35-letno Giuffrejevo, ki trdi, da Andrew z njo spal, ko je bila še mladoletna in imela komaj 17 let (princ jih je takrat štel 41).  

Lanskoletna poroka prinčeve prvorojenke princese Eugenie je minila sanjsko, druga hči princesa Beatrice, ki se je zaročila septembra, pa v luči škandala morda ne bo imela takšne sreče.

BBC-jev intervju s princem je ta teden močno odmeval v britanskih medijih, ki so izpostavljali predvsem očitno odsotnost kakršnega koli prinčevega obžalovanja. Več organizacij in podjetij je po objavi intervjuja sporočilo, da ne bodo več sodelovali s princem ali da bodo še razmislili o nadaljnjem sodelovanju, kar je naposled prestolonaslednika le prignalo do odločitve, da se umakne iz javnega življenja, saj njegov trenutno majavi sloves načenja dragocene odnose, ki jih kraljeva družina plete z javnostjo. Sinoči je tako v sporočilu za javnost, ki ga je objavila Buckinghamska palača, zapisal, da je spoznal, da njegova povezava z Epsteinom močno ovira delo kraljeve družine ter z njo povezanih organizacij in dobrodelnih ustanov. »Zato sem njeno veličanstvo zaprosil, če lahko do nadaljnjega odstopim od javnih dolžnosti,« je sporočil in dodal, da je kraljica v to privolila.

V izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, je princ tudi izrazil obžalovanje zaradi druženja z Epsteinom. »Njegov samomor je za sabo pustil številna neodgovorjena vprašanja, predvsem njegovih žrtev, in globoko sočustvujem z vsemi prizadetimi in tistimi, ki želijo, da se to nekako zaključi,« je še zapisal Andrew. Izrazil je tudi pripravljenost sodelovati v preiskavah v zvezi z Epsteinom, če bo to potrebno. Ali bo to tudi uresničil, še ni znano, ga je pa odvetnica več Epsteinovih žrtev Gloria Allred, nekaj ur po objavi tega sporočila, pozvala, naj brezpogojno in nemudoma stopi v stik z ameriškimi oblastmi. 

Po poročanju britanskega BBC je odstop princa Andrewa od javnih dolžnosti korak, kakršnega v sodobni zgodovini kraljeve družine še ni bilo. »Javno življenje princa Andrewa je za zdaj končano,« ocenjuje dopisnik BBC za kraljevo družino Jonny Dymond in dodaja, da je monarhija pretresena. 


Preberite še: Princ Harry in Meghan iščeta hiši v Kaliforniji in Afriki