Opažate pri svojem delu v zadnjem letu kakšne spremembe?

Za naše programe se ne odločajo tisti, ki so se zredili za deset kilogramov, temveč tisti, ki razumejo, da morajo spremeniti življenjski slog. To so ljudje, ki imajo preveliko telesno maso, so premalo produktivni, bolj utrujeni, imajo zamaščena jetra ali začetno fazo sladkorne bolezni. Večjih sprememb zato ne opažam. Ima pa aktualni način življenja eno prednost, in sicer hvaležnost ljudi, da lahko delajo od doma, saj imajo tako več časa za pripravo hrane. Vem, da se v zadnjem letu manj gibljejo in da so se tudi zredili, a tisti, ki se lotijo spremembe življenjskega sloga, so veseli, da imajo več časa, da se lahko posvetijo svoji prehrani. 

Ko se bo življenje vrnilo v stare tirnice, se bo spremenil tudi naš življenjski slog. Tisti, ki so se zredili, bodo shujšali. Za odrasle me ne skrbi, prej za otroke. Oni se manj razumsko odločajo, kaj bodo jedli in kdaj, ne kuhajo sami. 

Če pogledamo zadnja leta, kako je s preveliko težo pri Slovenkah in Slovencih? In kako bo na to vplivalo karantensko leto?

Pred nekaj leti so v Unicefovi raziskavi uvrstili slovenske otroke na zelo visoko mesto v čezmerni telesni masi, kar je bilo skrb vzbujajoče. Potem nam je šlo bolje, zdaj nam gre zaradi koronavirusa spet slabše. Vem, da so napovedi črne, a mislim, da brez dvoma pusti posledice, če eno leto zaradi spremenjenega življenjskega sloga počneš stvari povsem drugače. Ko se bo življenje vrnilo v stare tirnice, se bo spremenil tudi naš življenjski slog. Tisti, ki so se zredili, bodo shujšali. Za odrasle me ne skrbi, prej za otroke. Oni se manj razumsko odločajo, kaj bodo jedli in kdaj, ne kuhajo sami ... Vemo, da čezmerno težki otroci odrastejo v čezmerno težke odrasle. 

Hujšanje se začne s spremembo življenjskega sloga. Črtati moramo nezdrave navade. Foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Kaj lahko storimo, če vidimo, da pridobivajo težo?

Najpomembneje je, da doma nimamo predala s sladkarijami ali slanimi prigrizki. Odrasli pričakujemo, da se bodo razumno odločali in ne bodo jemali nezdrave prehrane iz tega predala, pozabljamo pa, da tudi nam ne uspe vedno. Starši moramo vzgajati z zgledom. Skuhajmo zdrav obrok, ki ga je treba pojesti. Nezdrava hrana ne sme biti nadomestek za zdravo. 

Zdaj smo doma, naučili smo se peči z drožmi, popoldne pekli kruh in ga zvečer, ko je bil dišeč in mamljiv, jedli. No, te navade so lahko tudi drugačne. Bolje je, da vsak večer jemo zelenjavo z majhnim dodatkom nečesa. 

Kaj še lahko storimo, da številke na tehtnici ne bodo rasle?

Ključna je organizacija. Ljudje mislijo, da je pomembno, kaj bodo jedli, a to je šele zadnji korak. Najprej je treba narediti seznam hrane za nekaj dni, to nakupiti in potem skuhati. Kupovati je treba ogromno zelenjave in iskati nove recepte za njeno pripravo. Biti moraš dosleden. Če se potem kdaj pregrešiš s kakim sladkim ali slanim prigrizkom, ni konec sveta, a temelji morajo biti postavljeni pravilno. Redna hrana, pet obrokov na dan, organizacija. Zdaj smo doma, naučili smo se peči z drožmi, popoldne pekli kruh in ga zvečer, ko je bil dišeč in mamljiv, jedli. No, te navade so lahko tudi drugačne. Bolje je, da vsak večer jemo zelenjavo z majhnim dodatkom nečesa. Zdaj je dober čas, da se naučimo pripravljati zelenjavo na nove načine. Postali smo mojstri kuhanja, zdaj pa te navade uporabimo za kuhanje zdravih obrokov.