Regratova rastlina je neverjetno bogata z vitamini in minerali, od A, B, C in D do železa, kalija in cinka. S koreninami so že v preteklosti zdravili želodčne in presnovne težave, vnetja, očesne bolezni in težave s kožo. Grenčina v regratu ima diuretične lastnosti. Zaradi nje čisti kri, pomaga pri zastajanju vode v telesu, pospešuje raztapljanje žolčnih in ledvičnih kamnov, nižala pa naj bi tudi raven sladkorja v krvi, zato je primerna za diabetike. Zaradi odvajalnega učinka spodbuja hujšanje in raztaplja celulit. Krepi odpornost, regratova kura pa naj bi celo pozdravila različne oblike raka (vsakodnevni napitek iz polovice čajne žličke korenine, raztopljene v kozarcu mlačne vode). 



Regratovo korenino lahko zdrobljeno že kupite v lekarni, še ugodneje pa je, če jo naberete in posušite sami. Izberite mesta stran od prometnih cest in korenino nabirajte od jeseni do spomladi. Tik pred cvetenjem in po njem je najbolj primeren čas, saj so korenine takrat polne zdravilnega soka, pri izkopavanju in rezanju rastline pa bodite previdni, da dragocenega mlečka ne izgubite preveč. Korenine lahko sušite na soncu ali v pečici, trenje in mletje pa zahteva kar nekaj potrpljenja, saj so suhe korenine zelo trde. Prevretek zdrobljenih regratovih korenin večkrat uporabljajo tudi kot nadomestek kave ali čaja, ker krepi odpornost, pa je še bolj dobrodošla alternativa. Z uživanjem regratovih napitkov ni dobro pretiravati, da zmanjšate dnevni odmerek, pa vas bo opozorilo kar telo samo, saj boste ob čezmerni uporabi občutili bolečine v trebuhu.