Prtljago pripravimo pravočasno, da se nam opravilo, ki se mu pač ni mogoče izogniti, nazadnje ne bo zavleklo do zgodnjih jutranjih ur. Najbolj zanesljivo ohranjamo zdravje s pravim razmerjem med spanjem in gibanjem, ko si hkrati privoščimo kar najbolj kakovostno hrano ter spijemo dovolj navadne vode. Za vsak primer, če nas vendarle doleti kakšna tipična potovalna tegoba, pa imejmo s seboj še ustrezna živila, zdravila in pripomočke.

Svilena ruta

Verjetno je že vsak kdaj doživel, da je zbolel prav zaradi prehladnega zraka klimatske naprave oziroma pihanja, bodisi v štirikolesniku bodisi na letalu. Svilen šal ali ruta – sintetične nam ob dotiku s kožo ne dajejo enako prijetnega, božajočega občutka – nas ne le ščiti pred premočnimi sončnimi žarki, temveč varuje tudi pred premočno klimo oziroma prepihom.

Čajne vrečke kamilice in mete

Tako malo prostora zavzamejo, pa tako veliko olajšanje nam lahko prinesejo. Čajne vrečke za kamilični in metin čaj, namreč, pa če jih uporabimo za pripravo napitka, v vroči kopeli ali kot hladno oblogo za oči. Kamilica pomirja vse vrste vnetja, tudi vaginalno, ter alergije, odganja nespečnost in prebavne motnje. Meta zatira potovalno slabost, bruhanje, glavobol in živčnost.

Ingver kot preventiva

Med najboljša naravna preventivna zdravila proti potovalni slabosti – tudi na ladji – uvrščamo ingver, bodisi svež bodisi v prahu. Že preden gremo na pot, popijmo ingverjev čaj, v katerega lahko za boljši okus in učinkovanje dodamo še domači med in malo svežega soka biolimone. Nekaterim še bolj od vsega naštetega prija grizljanje kandiranega ingverja.

Kadar narava ne pomaga

Hja, tudi naravne sestavine včasih niso vsemogočne in takrat je treba, če si ne želimo popolnoma pokvariti dopustniških dni, poseči po tabletah. S seboj imejmo poleg praška za rehidracijo še najnujnejša protibolečinska in protialergijska zdravila oziroma kreme, še sploh če se nam v stresnih okoliščinah pogosto pojavijo težave s kožo. Ne pozabimo preveriti roka trajanja.

Naredimo mazilo za otroke

Otrokom, ki jih napada potovalna slabost, bo dobro delo mazilo za trebušček. Recept smo našli v priročniku Zdravje iz kuhinje – Ljudska zdravila na sodoben način iz založbe Mladinska knjiga. Žličko mletega ingverja, pol žličke muškatnega oreščka in dve žlici suhe poprove mete eno uro namakajmo v 60 ml rastlinskega olja. Odcedimo in vmasiramo v stopala, sence in zapestja.