Pulitzerjeve nagrade za izjemne novinarske dosežke veljajo za najprestižnejšo čast v ameriškem novinarstvu, vsako leto pa jih podeljuje univerza Columbia v New Yorku. Z izjemo Pulitzerja za javno službo dobitnikom prinesejo tudi denarne nagrade. Letos so se s tem častnim nazivom okitili pri časopisu New York Times in reviji New Yorker in sicer za poročanje, ki so ga novinarji Ronan Farrow, Jodi Kantor in Megan Twoheyo pravljali o aferi Weinstein, ki je v ZDA in potem po svetu sprožilo gibanje Jaz tudi s poplavo poročil žensk iz vseh sfer družbenega življenja o podobnih izkušnjah s spolnimi nadlegovanji, napadi in posilstvi ter diskriminacijo. Škandali so premisleke o možeh na visokih položajih poleg Hollywooda zanetili tudi na drugih družbenih poljih, in tako je do številnih odstopov prišlo ne le v filmski industriji, ampak tudi v medijih, ekonomiji, tehnologiji, športu in politiki. 


Novinar Ronan Farrowje bil eden izmed treh novinarjev, ki so poskrbeli za razkritje Weinsteinovih spolnih nadlegovanj.


Eden od politikov, ki je zaradi spolnih nadlegovanj končal kariero, je bil nekdanji vrhovni sodnik Alabame, republikanec Roy Moore, ki je nepričakovano izgubil posebne senatne volitve proti demokratu, kar je bila za Alabamo prava revolucija. Za razkritje Moorovih nadlegovanj so poskrbeli preiskovalni novinarji Washington Posta, ki je za svoje delo letos prejel Pulitzerja za raziskovalno novinarstvo. Moore je še enega Pulitzerja za komentar »prislužil« tudi Johnu Archibaldu iz medija Alabama Media Group v Birminghamu v Alabami. 


Uredništvo Washington Posta ob razglasitvi Pulitzerjevih nagrad.


Pulitzerjeve nagrade so za izjemno prepoznale tudi poročanje Timesa in Washington Posta o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016. Prineslo jim je Pulitzerjevo nagrado za nacionalno poročanje, medtem, ko je revija GQ Pulitzerja za nosilno zgodbo prejela za prispevek o množičnem rasističnem morilcu iz Charlestona Dylannu Roofu, ki je leta 2015 pobil devet temnopoltih vernikov v cerkvi. 


Fotografijo o nasilju nad muslimani v Mjanmaru je Reutersu prinesla Pulitzerja.


Časopis The Cincinnati Enquirer je dobil nagrado za lokalno poročanje o uničenju družine zaradi odvisnosti od heroina, tiskovna agencija Reuters pa je dobila mednarodnega Pulitzerja za poročanje o pobijanju trgovcev z mamili na Filipinih po naročilu predsednika Rodriga Duterteja. Reuters je dobil tudi Pulitzerja za nosilno fotografijo o nasilju nad muslimansko manjšino Rohingya v Mjanmaru, nagradili pa so tudi fotografijo o sveži novici, letos je bila delo Ryana Kellyja iz časopisa The Daily Progress, ki je fotografiral trenutek, ko je avtomobil napadalca zadel v protestnike v Charlottesvillu v Virginiji in ubil žensko.Pulitzerja za sveže novice (breaking news) je dobil časopis The Santa Rosa Press Democrat za poročanje o požarih v naravi v Kaliforniji, Pulitzerja za razlagalno novinarstvo pa skupaj Arizona Republic in USA Today Network za poročanje o Trumpovem zidu na meji z Mehiko.


Fotograf Ryan Kelly je ujel trenutek med protesti v Virginiji, ko je avtomobil ubil žensko.


Pulitzerjeve nagrade podeljujejo tudi v kategorijah novinarske kritike in uredniškega komentarja. V teh sta slavila Jerry Saltz, ki je za New York Times osvojil Pulitzerja za kritiko o sodobni umetnosti, isti časopis pa je dobil nagrado tudi za uredniško karikaturo o vstopanju sirske begunske družine v ZDA. Pulitzerja za uredniški komentar je za opis posledic privatizacije zdravstvenega sistema za revne v Iowi dobil Andie Dominick iz časopisa The Des Moines Register. 


Karikatura, ki je New York Timesu letos prinesla Pulitzerja.


Za Pultizerje v umetniških kategorijah se potegujejo tudi literarni ustvarjalci. Pulitzerja za leposlovje je letos dobil Andrew Sean Greer (Less), ki piše kroniko pisatelja pri soočanju s krizo srednjih let. Nagrado za dramo je dobila Martyna Majok, in sicer za gledališko predstavo"Cost of Living", za stvarno literaturo pa James Forman mlajši, ki opisuje kazenskopravni sistem ZDA. Pulitzerja za biografijo je dobila Laura Ingalls Wilder (Prairie Fires), glasbeni zvezdnik Kendrick Lamar pa je dobil nagrado za glasbo za svoj album DAMN. Pulitzerja za poezijo je dobil Frank Bidart (Half-light), za zgodovinsko knjigo pa Jack Davis (The Gulf). 


Glasbenik Kendrick Lamar je za album Damn prejel Pulitzerja.