Poletje smatramo za poseben letni čas. Drugače se počutimo, če si to priznamo ali ne?

Poletje je čas, ko je jang energija v naravi na višku. Enako je v našem telesu – cirkulacija je maksimalna, vse teče – in seveda se počutimo drugače kot pozimi, ko smo zaradi mraza bolj zakrčeni. Letni časi imajo vpliv na pretok energije in krvi v našem telesu, kar vpliva tako na fizično kot psihično počutje. Zgodaj poleti in jeseni, ko ni ekstremnih temperatur, je vse lažje početi in tudi lahkotnejši smo.


V kitajski tradicionalni medicini je pomembna ugotovitev, da se spomladi in poleti prebuja in dviga čista in sončna sila, to je energija jang, za jesen in zimo pa je značilna rast energije jin, to je hladna in pasivna sila. Če se njuna usklajenost podre, se razvije bolezen, zato se je poleti smiselno okrepiti oziroma zaščititi s toploto za mrzle zimske dni, kajne?!

Toplota je pravzaprav osnova našega življenja in vitalnosti. Telo ves čas vzpostavlja ravnovesje, da ne pride do bolezni. Ravnovesje se lahko poruši zaradi mnogih dejavnikov, tako notranjih psihičnih, kot tudi zunanjih kot sta vročina in mraz. Kdor je kronično oslabel, vedno premražen ali prehlajen, ima očitno v telesu premalo tople jang energije ali pa presežek mraza. Taki ljudje se najlažje okrepijo poleti, saj je že okoli nas v naravi toplota na višku. Zdravniki kitajske medicine s terapijami in prehrano okrepijo jang energijo pri pacientu. Poletje je za tovrstno preventivo in terapijo najboljše.Kako se določijo dnevi, ko organom lahko zagotovimo najboljšo podporo?

Dnevi, ko je jang energija na vrhuncu, so idealni za zdravljenje t. i. zimskih bolezni, pravimo jim tudi pasje vroči dnevi. Določijo se s pomočjo kitajskega koledarja, ki je pravzaprav lunin ali setveni koledar. Po tem koledarju se vsak mesec začne s prazno luno, eno leto je razdeljeno na 24 obdobij glede na rast in upadanje jin in jang energije. Poleti nastopijo trije pasje vroči dnevi, letošnji pridejo na 17. julij, 27. julij in 16.avgust.


Poletje je za tradicionalno kitajsko medicino posebno obdobje. Izziva nas, da pravočasno poskrbimo za večjo odpornost in boljšo zmogljivost, tako bomo želi sadove pozimi, posebno tisti, ki nas hitro začne zebsti, imamo roke in noge ledeno mrzle, smo dovzetnejši za prehlade, nagnjeni k utrujenosti, morda kronično bolehamo za astmo ali bronhitisom, čutimo bolečine v sklepih in kosteh.


Ponoviva, katere bolezni lahko takrat zdravimo?

V poletnem času lahko krepimo zdravje na način, da omilimo kronične bolezni, ki nastanejo zaradi šibke jang energije ledvic, pljuč in vranice. Običajno se to odraža kot astma, bronhitis, kronični kašelj in respiratorna obolenja, vnetje sinusov, bolečine v sklepih in kosteh, revmatična obolenja, občutljivost na mraz, kronična diareja, zvonjenje v ušesih, bolečine v križu, boleče menstruacije, težave s kožo, razne alergije in druge težave.Kako se izvaja zdravljenje?

Krepi se vranična, ledvična in pljučna energija z uživanjem zelišč, ki telesu dajejo toplo energijo, denimo cimet in ingver. Poleg tega se na akupunkturne točke nalepi zeliščne obliže, točke se tudi ogreva z mokso. To je v cigaro zvito posušeno listje pelina. Včasih delamo še akupunkturo in predlagamo zelišča za v krepčilno juho.


Kakšna hrana dobro dene?

Mrzla hrana, ki je bila ravno v hladilniku, ni nikoli priporočljiva za v želodec, saj oslabi vranično energijo. Posledično naš prebavni sistem slabše pretvarja hranilne snovi v kri in v energijo. Na kratko: svetuje se kuhana hrana in posvet pri zdravniku kitajske medicine, ki bo naredil individualni načrt prehranjevanja.