Kravje mleko je od nekdaj veljalo za idealno hrano, zdravo, funkcionalno živilo, ki vsebuje vsa hranila, pomembna za življenje, zato bi ga morali čim pogosteje uživati. Vsebuje veliko vode, kar 87 odstotkov, pa beljakovine (3,6 odstotka), ogljikove hidrate in maščobe (35 odstotkov), nikakor ne moremo mimo vitaminov in mineralov: je pomemben vir kalija, kalcija, cinka, fosforja, natrija, magnezija, v sledovih še železa, bakra, joda. Med vitamini so vsi, ki so topni v maščobah, to so A, E, D in K, ter nekateri skupine B, med temi tudi B5, ki velja za protistresnega – dobro je znano, da mleko pomirja.

Od lokalnega kmeta

Na dan lahko zdravi odrasli zaužijejo do pol litra polnega mleka oziroma ustrezno količino mlečnih izdelkov, denimo lonček jogurta ali dve rezini sira. Toda: polnomastno vendar redi, porečete. Pravzaprav uživanje mleka v priporočenih količinah v otroštvu zmanjšuje tveganje za nastanek debelosti in deleža maščob v telesu. Kalcij in nekatere bioaktivne snovi v mleku oziroma mlečnih izdelkih, kot so peptidi in aminokisline, sodelujejo pri metabolizmu glukoze, zmanjšujejo tvorbo maščob, pospešujejo njihovo razgradnjo ter ohranjajo oziroma krepijo funkcionalno mišično maso. Ne le otroci, tudi odrasli lahko uživajo polnomastno mleko, če so primerno fizično aktivni.

Vsekakor drži, da je najboljše sveže, privoščite si ga, če le imate možnost, pozanimajte se pri bližnjih kmetih: to je namreč pravo zagotovilo, da je res sveže. Tudi v trgovinah kupljeno lokalno mleko je, in sicer zaradi kratkih transportnih poti, zato se veliko bolje ohranjajo vse hranilne snovi. Če le lahko, uživajte ekološko mleko in mlečne izdelke, ta znak zagotavlja do ljudi in živali prijazno pridelane in predelane izdelke, trajnostno ohranjanje zdravja in neobremenjenosti površin, ekosistemov in ljudi, ki uživajo tako pridelano hrano.Za boljši sen in lep nasmeh

Če posameznik nima prehranske alergije ali preobčutljivosti za sestavine mleka in njegova prebavila delujejo normalno, ima uživanje mleka in mlečnih izdelkov znanstveno dobro podprt ugoden vpliv na zdravje. Kot rečeno, mleko koristi pri sproščanju napetosti, zato si ga mirno privoščimo pred spanjem. Za premagovanje stresa naj bi bil odgovoren magnezij, ki zavira sproščanje stresnih hormonov, obenem pa zmanjšuje nevarnost srčno-žilnih obolenj. Je vir beljakovin, ki so potrebne za zdrav razvoj, rast ter obnovo celic in tkiv.

Srcu pomaga tudi kalij, kalcij pa koristi zobem in kostem, tako nižamo tveganje razvoja osteoporoze (naše telo ga zlahka absorbira, saj mleko vsebuje tudi vitamin D, ki pomaga pri absorpciji tega minerala), je eno najboljših živil za močne mišice, zato ga s pridom uživajo športniki, saj med drugim spodbuja celjenje mišičnih poškodb po vadbi. Zelo dobro je tudi za možgane: da ostajajo mladostni, skrbi vitamin E. Ne pozabimo na mlečne izdelke, zlasti fermentirane, ki skrbijo za zdravje prebave.

Lepša koža
Poleg vsega tega ga lahko koristno uporabljamo tudi za nego. To je dobro vedela že Kleopatra, ki mleka ni le pila, ampak se je v njem kar kopala! Najboljše za nego je tisto z najvišjo vsebnostjo maščob, saj blagodejno vpliva na suho in dehidrirano kožo, mlečne kisline odstranjujejo odmrle celice.