Glede na analizo ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) je letošnji vročinsko rekordni junij 'premagal' temperaturni rekord, ki so ga zabeležili junija 2016. Bil je tudi 414. zaporedni mesec in 43. zaporedni junij, odkar so globalne temperature nadpovprečne, povzema nemška tiskovna agencija dpa.  

Podatki ameriških strokovnjakov za podnebje so skladni z analizami drugih vlad in kažejo neprekinjen trend segrevanja ozračja, zaradi česar bi lahko leto 2019 glede na podatke, zabeležene od leta 1880 dalje, postalo eno izmed najtoplejših doslej. 

Poročilo NOAA navaja, da so bile junijske globalne temperature kopnega in oceanov za 0,95 stopinje Celzija višje od povprečnih 15,5 stopinje Celzija v 20. stoletju, rekordne temperature pa so junija zabeležili tudi po delih Srednje in Vzhodne Evrope, severa Rusije, Azije, Afrike, Južne Ameriške ter delih Indijskega, Tihega in Atlantskega oceana. 

Podatki ameriške uprave za oceane in ozračje ocenjujejo tudi obseg arktičnega ledu. V juniju je bil ta drugi najmanjši v zadnjih 41 letih, odkar beležijo podatke o njem. Obseg arktičnega ledu je bil obenem 10,5 odstotka pod povprečjem iz obdobja med letoma 1981 in 2010. Bodo ameriški izsledki končno le dovolj zaskrbljujoči, da si bo oči prenehal zatiskati tudi njihov predsednik Donald Trump in še pred iztekom svojega mandata opustil trditve, da so poročila o segrevanju ozračja zgolj lažne novice?