Vprašajte strokovnjaka

Podnajemniki v našem bloku razgrajajo in bruhajo skozi okno

Spoštovani, 

pišem vam, ker nam več sosedov žre še zadnje živce. Stanujemo v večstanovanjskem bloku, ki velja kot miren blok z družinami. Imamo pa probleme z lastnikom dveh stanovanj, ki ju oddaja različnim podnajemnikom. Gre v glavnem za ljudi brez služb, alkoholike, prestopnike in narkomane. V trisobnem stanovanju nastani tudi po deset ljudi. Posledice si lahko predstavljate. Razgrajanje, dretje, bruhanje skozi okno, »navijanje« muzike. 

Ravno danes smo morali ponovno poklicati policijo, ker je alkoholik zgrešil (baje svoje) stanovanje in nadstropje in začel tolči po tujih vratih. Policista sta prišla, popisala moje podatke in mi rekla, naj se umirim in kaj spijem(!), da bom prišla k sebi, saj sem se tresla kot šiba na vodi. 

Lastnik teh dveh stanovanj ne stanuje v bloku in mu je mar samo za denar od najemnin. Z njim se ne moremo pogovoriti, ker smo se že poskušali, pa ne pomaga nič, saj mu je za nas vseeno. Kaj lahko stanovalci storimo? Hvaležna vam bom za odgovore.

Bralka

Večkratni obisk policije bo morda zalegel

Predvsem vam svetujem, da zoper kršitelje ukrepate konkretno in odločno. Obvestite policijo in se oglasite pri enem od odvetnikov. Primer je zaradi prenatrpanosti stanovanja zrel tudi za stanovanjsko inšpekcijo, ki lahko denarno kaznuje lastnika stanovanja.

Sicer pa povzročitelji hrupa odgovarjajo za svoja dejanja tako v skladu z zakonom o varstvu javnega reda in miru kot tudi v skladu s stvarnopravnim zakonikom.

Treba pa je poudariti, da so kazni, za katere je pristojna policija v skladu z zakonom o varstvu javnega reda, zelo nizke in se marsikateri povzročitelj hrupa nanje požvižga. Zakon je slab, zastarel in povsem neprimeren glede na težo problemov, s katerimi se srečujejo številni stanovalci.

A vendarle. Večkratni obisk policije bo morda zalegel. Večkrat izrečena kazen v višini od 80 do 200 evrov, kolikor lahko znaša globa v primeru ugotovljenega prekrška nedovoljenega povzročanja hrupa, morda tudi – ne nazadnje morajo povzročitelji hrupa plačevati najemnino, alkoholiki in narkomani pa alkohol in mamila – postopno jim bo zmanjkalo denarja in se bodo morali izseliti.

Po zakonu je policija dolžna ukrepati v primeru protipravnega povzročanja hrupa in izjava policista, v skladu s katero vam je svetoval, naj problem rešite tako, da »kaj spijete«, je – milo rečeno – neprofesionalna. Policistu le sporočite, da od njega pričakujte avtoritativen nastop, v skladu s katerim naj se resno pogovori s povzročitelji hrupa in jim v primeru ugotovljenega prekrška izreče denarno kazen. To je – kot rečeno – njegova zakonska dolžnost.

Boljše pravne možnosti vam ponuja stvarnopravni zakonik (SPZ). V skladu z njim lahko tistega, ki vas vznemirja, tožite in zahtevate, naj vznemirjanje preneha in naj se prepove tudi nadaljnje vznemirjanje.

Če vam je bila z vznemirjanjem povzročena škoda (tako premoženjska kot tudi nepremoženjska), pa imate pravico zahtevati odškodnino po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE