Najboljši film je Zelena knjiga, ki jo je režiral Peter Farrelly in ki se ukvarja s preseganjem rasnih razlik, najboljši režiser pa je Alfonso Cuaron, ki je ustvaril Romo.

Drama v španščini je osvojila še nagrado za najboljši tujejezični film in fotografijo, po pričakovanjih je v glavni moški vlogi slavil Rami Malek, ki je v biografski drami Bohemian Rhapsody pristno upodobil  Freddieja Mercuryja in ki se je v nagovoru ganljivo poklonil svojemu junaku in pristavil, da je tudi on vstopil v svet zabavništva kot priseljenec. V stranski vlogi je blestel Mahershala Ali za Zeleno knjigo, ki je tako po Denzelu Washingtonu prvi temnopolti igralec v zgodovini z več kot enim igralskim oskarjem, spomnimo, prvega mu je prinesla Mesečina.Pri ženskah je z zmago v glavni kategoriji slavila britanska igralka Olivia Coleman za upodobitev kraljice Ane v zgodovinski drami Najljubša, porazila je veliko favoritinjo Glenn Close, kateri pa se je v zahvalnem nagovoru ganljivo zahvalila. Igralski kipec Colmanove je tudi edina nagrada Najljubše, čeprav je bil nominiran v desetih kategorijah. V stranski vlogi je slavila Regina King za Šepet nežne ulice.V kategoriji najboljšega izvirnega scenarija je prav tako slavila Zelena knjiga, za prirejeni scenarij pa je dobil zlati kipec Spike Lee, in sicer za Črnega Kkklanovca. Črni panter je slavil za izvirno glasbo, Shallow iz glasbene drame Zvezda je rojena (pesem, ki sta jo Lady Gaga in Bradley Cooper tudi zapela na prireditvi in si prislužila stoječe ovacije) pa je najboljša izvirna pesem in tudi edini oskar za ta odmevni film. Najboljši dolgometražni dokumentarec je postal produkcija National Geographica Free Solo, portret solo plezalca brez varovanja Alexa Honnolda, najboljši animirani celovečerec je postal Spider-Man: Novi svet, najboljši kratki igrani dokumentarec je postal Period. End of Sentence.
Kot kritiki že vpijejo, je podelitev minila brez kakršnih koli presežkov, potekala je tudi brez voditeljev in si tudi zato prislužila naziv enega najbolj dolgočasnih prireditev zadnjih let. Zbrane so pozdravile komičarke Maya Rudolph, Tina Fey in Amy Poehler, ki so postregle z nekaj bolj ali manj posrečenih vicev, za glasbeno otvoritev pa je poskrbela zasedba Queen z Adamom Lambertom in zaigrala dve legendarni uspešnici We Will Rock You in We Are the Champions.So pa zvezdnice in zvezdniki za presežke poskrbeli vsaj na rdeči preprogi. Za razliko od lanskoletne podelitve, ko so se kolektivno odeli v črnino v znak podpore gibanju #MeToo, so letos ponosno razkazovali vse barve mavrice, zlasti rožnato, ki je pristajala tudi moškim. Oglejte si, kaj je nosil kdo, v spodnjem videu.