Lepotni trik, ki se ga vojvodinja Kate poslužuje vsak večer, so poznale že naše babice in mame, daleč nazaj, ko tržišče še ni bilo preplavljeno s kozmetičnimi formulami in električnimi aparati za čiščenje kože. Gre za navadno brisačko, takšno, ki jo premore vsaka kopalnica. Saj veste, o kateri govorimo? Lahko je preprosto takšna manjša različica frotiraste brisače za roke ali pa bombažna rokavica za umivanje, ki jo z lahkoto nataknete na roko, izdelana pa je iz enakega materiala kot brisače. 

Tudi kraljevi prisegajo na preproste rešitve. Foto: Bart Lenoir/Shutterstock

Zakaj deluje? 

Težko je verjeti, da smo na zanesljivo brisačko ob nešteto gobicah in krtačk za obraz pozabili, a bombažna frotirasta krpica se pri čiščenju nežne kože obraza na dolgi rok in vsakodnevno dejansko obnese bolje kot ostale pogruntavščine. Je ravno dovolj groba, da s kože bolje odstrani nečistoče kot dlani in voda, in dovolj mehka, da kože ne razdraži in jo lahko tako uporabljate vsak dan za razliko od krtačk in drugih rokavic za piling, ki jih je priporočljivo uporabljati le enkrat do dvakrat na teden. 

Bombažne rokavičke za umivanje najdete v bolje založenih trgovinah, lahko pa jih iz frotirja zašijete tudi sami. Foto: nelik/Shutterstock

Na brisačko za obraz prisega tudi umetnica ličenja, ki je skrbela za poročno ličenje vojvodinje Kate, Arabella Preston, ki poudarja, da z njo najbolje odstranimo ličila in odmrle celice, ki nam mašijo pore in povzročajo izbruhe mozoljev. Za to je zaslužna površina frotirja, ki sestoji iz prepletenih zank, ki nase kar vlečejo umazanijo. 

Vojvodinja Kate je na poročni dan kar sijala v obraz, za kar je zaslužen tudi lepotni trik z brisačko. Foto: David Jones/Pool via Reuters

Kako brisačko vključiti v dnevno lepotno rutino? 

Ali navadna brisačka pričara lepšo kožo tudi vam, je vredno poskusiti že zato, ker je to izredno poceni negovalna metoda. Za posamezno rokavičko ali manjšo brisačo boste odšteli tudi manj kot evro, kupite pa jih lahko skoraj povsod, tudi v večjih trgovinah s hrano. 

Frotir nase vleče umazanijo. Foto: Stas Malyarevsky/Shutterstock

Brisačko je najbolj smiselno v lepotno rutino vključiti ob večerih. Če čez dan nosite ličila, nanesite na obraz najljubše čistilno sredstvo, zmočite brisačko pod toplo vodo, nato pa z njo obrišite obraz, jo spet sperite pod toplo vodo in še enkrat potegnete po obrazu, da bo koža resnično čista. Če ličil ne nosite, je blago čistilno sredstvo še vedno dobra izbira, saj se na obrazu čez dan naberejo nečistoče okolja, lahko pa uporabite tudi samo mokro brisačko in z njo podrgnete po obrazu. 

Negovalna rutina z brisačko vam bo vzela le nekaj minut na dan. Foto: MilanMarkovic78/Shutterstock

Pri uporabi brisačke se obvezno držite še teh štirih pravil: 

  • Skrbite za čistočo. Zelo pomembno je, da redno perete brisačke za čiščenje, saj se na frotirju bakterije hitro razmnožijo. Če boste dan za dnem uporabljali isto brisačko, boste dosegli nasproten učinek in namesto odstranjevanja umazanije na kožo redno nanašali nečistoče. Najbolj je, da si priskrbite vsaj sedem brisačk, za vsak dan v tednu eno, in jih ob koncu tedna operete z ostalimi brisačami in krpami (v teh časih pa tudi z bombažnimi maskami za obraz) na najvišji možni temperaturi (60 ali še bolje 95 °C). 

Brisačke po vsaki uporabi obvezno operite. Foto: Art_Pictures/Shutterstock

  • Ne uporabljajte prevroče vode. Topla voda bo povsem zadoščala, naj bo takšne temperature, da lahko pod curkom iz pipe še vedno držite roko. Koža na obrazu je namreč veliko bolj občutljiva kot drugje po telesu, prevroča voda pa jo bo razdražila in izsušila. 
  • Ne drgnite premočno. Bodite prijazni in nežni do kože, ne ribate namreč trdovratnih madežev ali tal v kopalnici. Občutek brisačke na vaši koži mora biti vsekakor prijeten in ne boleč. 
  • Ne zategujte kože. Kot velja pravilo pri nanašanju kreme okoli oči, kjer je koža tanka in občutljiva, je enako tudi z brisačko. S silo in vlečenjem ne boste dosegli ničesar drugega kot dodatne gubice. 

Preberite še: 

Uporabni lepotni triki, ki članicam kraljeve družine pomagajo do popolnega videza 

Kultne jedi: tiramisu iz italijanske restavracije, kjer so prvi pripravili ta desert 

Buče in trendi: Barvanje namesto izrezovanja