Vprašajte strokovnjaka

Po smrti moža sem odkrila, da je v skrivnem sefu skrival denar

Pozdravljeni,

zelo bom vesela, če mi lahko pomagate pri pravni dilemi, s katero se soočam. Pred enim letom smo imeli zapuščinsko obravnavo po pokojnem možu. Zapuščina je bila sestavljena iz dela stanovanjske hiše in iz nekaj premičnin (12 let star avto, približno 3.000 evrov sredstev na očetovem računu in še nekaj manjših stvari). Oporoke mož ni napravil. Vse to smo si razdelili trije dediči (oba sinova in jaz kot njegova žena, hčerka pa se je dedovanju po očetu odpovedala). 

Problem je nastal, ker sem nedavno našla še dodaten denar, ki ga je mož očitno skrival v nekem sefu, za katerega pa nihče sploh ni vedel, da obstaja. Gre za skoraj 10.000 evrov. Zanima me, komu pripada ta denar? Ali samo nam trem, ali tudi hčerki, ki se je odpovedala dediščini? Pa tudi, ali smo sploh še upravičeni do njega, glede na to, da je zapuščinska obravnava že zaključena?

Bralka

Najdeno premoženje se bo razdelilo le med vas tri

Denarna sredstva v višini 10.000 evrov spadajo med tako imenovano pozneje najdeno premoženje. Zakon o dedovanju pa v zvezi s takim premoženjem določa, da v primeru, če se po pravnomočnosti sklepa o dedovanju najde premoženje, za katero se ob izdaji sklepa ni vedelo, da pripada zapuščini, potem sodišče ne opravi nove zapuščinske obravnave, ampak razdeli to novo premoženje z novim sklepom in sicer na podlagi prejšnjega sklepa o dedovanju. Do tega premoženja ste torej še vedno upravičeni.

To premoženje se bo razdelilo le med vas tri, medtem ko hčerka do njega ni upravičena. Tudi sodna praksa je jasno izrekla, da se pozneje najdena zapuščina med dediče razdeli po obsegu in velikosti dednih deležev, ki so skladni z dedno pravnimi upravičenji, ugotovljenimi s pravnomočnim sklepom o dedovanju.

Ker se je hčerka odpovedala dedovanju, pa je ni mogoče šteti med dediče očetovega premoženja, vključno tistega premoženja, ki se je našlo po pravnomočnosti sklepa o dedovanju (torej denarna sredstva v višini 10.000 evrov).

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE