Paula McCartneya najbrž ni potrebno posebno predstavljati. Svetovno znan je postal v 60-ih letih 20. stoletja s skupino The Beatles, kariero pa je nadaljeval kot solo pevec. Za svoje delo je prejel kar 18 nagrad grammy, za njegove zasluge pa mu je kraljica Elizabeta IIpodelila britanski viteški red. Sir Paul McCartney je velik človekoljub, zavzema se tudi za pravice živali in rešitev planeta, predvsem pa je zelo ponosen dedek, ima namreč kar osem vnukov in vnukinj. Ravno to zadnje mu je služilo kot navdih pri pisanju nove knjige za otroke, ki jo je naslovil Hey Grandude! (Hej, Velededi), kar je v angleščini besedna igra ene izmed največjih uspešnic Beatlov Hey Jude. 

A eden izmed njegovih vnukov je bil tisti, ki je pravzaprav poimenoval slikanico, ko ga je McCartneyja nekoč poklical točno s temi besedami »Hej, velededi«. To je se glasbeniku zdelo tako odlično, da je vzdevek rodil knjižnega junaka, Velededka, ki ki s pomočjo čarobnega kompasa svoje štiri vnuke popelje na vrtoglave pustolovščine po vsem svetu. »Želel sem napisati knjigo za vse babice in dedke, in seveda za njihove vnuke, da jo bodo lahko brali pred spanjem,« je McCartney povedal ob izidu slikanice. 

Hej, Velededi, ki je pravkar izšla tudi v slovenščini pri založbi Morfemplus, prevedel jo je Milan Dekleva, pa ni prva in edina knjiga slavnega Beatla. McCartney se je podpisal že pod avtobiografije, knjige za otroke in mladino, izdal pa tudi zbirko poezije. Hej, Velededi je njegova prva slikanica, pri nastajanju pa je moči združil s kanadsko ilustratorko otroških knjig Kathryn Durst, ki je v preteklosti sodelovala tudi s slovitim animacijskim studiem Pixar.