Divje, strastno, orgazmično … tako običajno opisujemo svoje doživljanje spolnega odnosa, marsikatera pa si ne upa spregovoriti o nelagodju in raje trpi bolečino, kakor da bi partnerju razkrila, da ji nekaj kazi užitek. Kar je povsem skregano z logiko in, ne nazadnje, nedopustno, kajti spolnost mora biti enako prijetna in spopolnjujoča za oba partnerja. Kje se torej skrivajo vzroki za bolečno?

Ne uporabljate lubrikanta, čeprav ga potrebujete. Nožnica se resda zmore vlažiti sama, a včasih vzburjenje in predigra ne zadostujeta za gladko penetracijo, sicer pa lahko tudi hormonska nihanja ali drugi dejavniki (denimo, uživanje alkohola) povzročajo suhost. Naj vam ne bo nerodno uporabiti lubrikant!Alergični ste na seks igračke in druge pripomočke. Lubrikant naj bo najvišje kakovosti, tako tudi drugi pripomočki za živahno spolnost. Vsak lahko poruši ravnovesje ph v vagini, tudi kondomi iz lateksa. Če po uporabi občutite razdraženost, se pozanimajte o izdelkih iz naravnega materiala in preverite, kako se obnesejo pri vas. Če vas kljub poskusom še vedno peče tam spodaj, se posvetujte z ginekologom.

Imate vraščene dlake. Ste si ravno privoščili temeljito depilacijo, denimo, z voskanjem? Koža se takrat lahko poškoduje, kar si lahko blažimo z negovalnimi izdelki, včasih pa se po odstranjevanju neželenih stanovalk mednožja kakšna dlačica neprijetno, tudi boleče vraste. Počakajte, da izraste, in jo odstranite.

Trpite za disfunkcijo. Redko katera bi priznala takšno težavo in o njej spregovorila, a vendarle je pogosta, predvsem pri ženskah v dvajsetih. Vagina se lahko med spolnim odnosom nehote krči, zaradi česar je penetracija boleča. Izbrani položaj ni ustrezen. Niso vsi položaji primerni za vse, pa če se zdijo še tako zanimivi in privlačni. Marsikdo sanjari, da bo preizkusil vse, kar kamasutra ponuja, a vsi vemo, da je resničnost drugačna. Resda je dobro preizkušati nove položaje in skrbeti za živahnost v spolnem življenju – a znotraj sprejemljivih meja. In bolečina je vedno nesprejemljiva!

Ste nedavno rodili? Čeprav se vam je spolna sla že povrnila, še ne pomeni, da je vaše telo že pripravljeno na takšen podvig. Ne pozabite, vaša vagina je nedavno doživela zelo kaotično izkušnjo, zato ji dajte čas, da ustrezno okreva. Šest tednov premora s spolnimi odnosi, kolikor priporočajo ginekologi, je zelo smiseln nasvet, zato ga upoštevajte in telesa ne potiskajte čez mejo ugodja.

Partner ima prevelik penis. Čeprav velja stereotip, da večji penis prinese večje užitke, to ne drži vedno. Včasih je lahko ravno obrnjeno, no, vsaj na začetku se mora telo privaditi na novega obiskovalca večjih mer. Začnita z enostavnejšimi položaji in ne pozabite na vlažnost!Zelo dolgo niste seksali. Po sušnem obdobju bodo občutki pri prvem spolnem odnosu vsekakor malce vprašljivi, zato začnite počasi in previdno. Prisluhnite svoji vagini!

Ne posvetita se predigri. Začetniška napaka, bi lahko rekli, kajti marsikdo še vedno ne priznava prednosti vsega žgečkljivega početja pred glavnim dejanjem.

Doletelo vas je vnetje ali bolezen. Da, tudi na to možnost je treba pomisliti, če je spolni odnos za vas boleč. Če ne najdete očitnega vzroka za bolečino, ne omahujte z obiskom pri ginekologu, sploh če nimate samo enega spolnega partnerja.