Dopisovanje ni dovolj za negovanje pristnega prijateljstva

Sodobna komunikacijska sredstva so iz našega življenja skoraj izrinila dopisovanje s klasičnimi pismi. Včasih je bila to edina možnost za ohranjanje stikov na daljavo. Lepo je, če komunicirate tako. Pismo namreč pove o človeku, ki ga je napisal, mnogo več kot današnja sporočila po elektronski pošti. Kljub temu je samo dopisovanje za razvijanje in negovanje pristnega prijateljstva premalo. Osebni stiki so nujni. Nenadomestljiva sta tudi čas in druženje s človekom, ki nam je blizu.

Pomanjkanje časa ni bilo vzrok, da vam prijateljica ni odgovarjala na pisma, sprijazniti se morate z dejstvom, da enostavno ni imela več interesa za dopisovanje. Vaša pričakovanja o njenem odnosu do vas so ostala neuresničena. To je v vas izzvalo jezo. Tudi če bi se vedla bolj vljudno in vam osebno razložila, da ji ni več do stikov z vami, bi bili prizadeti. Še dodatno vas je razjezilo, ker vam je očitala, da ji niste bili nikoli dobra prijateljica. Zmotno je tudi vaše prepričanje, da jočete, ker nimate več stikov z njo in da jih pogrešate, ker ste jo imeli zelo radi. Po enem letu še vedno trpite, ker ste doživeli zavrnitev prijateljstva in s tem zavrnitev vas kot osebe. Vse bi naredili, da bi obnovili stike; tako bi dobili potrditev, da ste dovolj dobri in vredni prijateljstva.

Potreba po tem, da vas drugi sprejemajo, je ena osnovnih potreb vsakega med nami in zavrnitve so vedno bolj ali manj boleče. Poskusite sprejeti dejstvo, da niti vam niso všeč vsi ljudje, ki ste jih kdaj koli v življenju srečali, in si ne bi želeli imeti z vsemi prijateljskega odnosa in bližine, čeprav nimate nič proti njim. Isto velja za druge. Poleg tega bi bilo to praktično neizvedljivo. Zavrnitve torej doživljamo vsi, vendar so za nekatere še posebno boleče, tudi za vas. To se vam dogaja, ker imate o sebi slabo mnenje, ne čutite se dovolj dobri, da bi vas ljudje sprejemali takšne, kot ste. Ne vem, kako pogosti so takšni dogodki v vašem življenju. Ali se vam je to zgodilo izjemoma v odnosu z omenjeno osebo? Vzroke za težavo, ki jo imate, bi verjetno morali poiskati v svojem otroštvu.