Poiščite svoj prostor pod soncem

Biti gej v naši družbi ni preprosto, še posebno ne v okolju, v katerem prevladujejo tradicionalne vrednote glede spolne usmerjenosti. Večinsko mnenje, da so istospolno usmerjeni ljudje drugačni, je globoko zasidrano. Stanje duha se spreminja počasi in potrebna bodo desetletja ali najverjetneje celotne generacije, da se bo spremenilo.

Če se ozremo v zgodovino civilizacij, lahko vidimo, da je bilo dojemanje spolne usmerjenosti različno. V antični Grčiji je bila erotična ljubezen med dvema moškima najvišja oblika ljubezni. Stari Grki so se poročali z Grkinjami, da bi imeli otroke, erotične užitke pa so si privoščili s predstavniki istega spola. Stoletja pred njimi so bili v Babilonu še bolj sproščeni: družba je tolerirala celo spolnost na javnih krajih, in to ne glede na pripadnost spolu. Morda bo kdo rekel, da so bila to primitivna ljudstva. A ustvarila so brezčasne umetnine in temelje današnje znanosti in civilizacije.

Da je biti istospolno usmerjen nekakšen odklon, je torej produkt določene socialne skupine. Nekatere novejše teorije pravijo celo, da se posameznik ne rodi kot osebek s točno določeno spolno usmerjenostjo, ampak kot biseksualno bitje. Preprosteje povedano, moškega naj ne bi nujno privlačile ženske, ker se je rodil kot moški, in žensko prav tako lahko spolno privlačijo ženske, čeprav se ni rodila kot moški. Da pa oseba, potem ko spolno dozori, sebe dojema kot različno ali istospolno usmerjeno, se ima zahvaliti določenim dejavnikom. Strokovnjaki si niso edini o tem, koliko k temu prispeva genetika in koliko vplivi okolja.

Na žalost je marginaliziranje gejev in drugih skupin z drugačno spolno usmerjenostjo in identiteto (vse bolj se v javnosti zanje uveljavlja kratica LGBT – lezbijke, geji, biseksualne in transseksualne osebe) dejstvo, ki je globoko zakoreninjeno med nami. Kar je drugačno od splošnega, zbuja v ljudeh strah, reakcija nanj pa je agresija. Osebe iz skupine LGBT so tako večkrat priročen cilj, na katerega negotovi ljudje usmerijo svoje strahove. Kadar se takšni ljudje organizirajo, so lahko do njih celo nasilni.

Upam, da mi je s tem opisom uspelo osvetliti istospolno usmerjenost z drugačnega zornega kota. To pa še ne bo pregnalo vaših težav, ki jih imate s starši in sovražno naravnanim bratom. Iz vaše pripovedi je čutiti, da bi se radi odselili in tako zmanjšali pritiske, ki jih doživljate. To bi bila zagotovo najboljša rešitev. Ker ste nezaposleni, nimate denarja, da bi to uresničili. Čim hitreje morate torej dobiti službo. Upam, da ste pri tem dovolj aktivni. Iskanje službe naj bi bilo namreč enakovredno osemurnemu delovniku. Nasvetov, kako priti do dela, ni težko najti. Preberite si kakšno dobro knjigo in se posvetujte s strokovnjaki.

Vzpostavite lahko kontakt s kakšno gejevsko skupino za istospolno usmerjene in poiščete somišljenike, s katerimi boste delili svoje težave. V Sloveniji deluje kar nekaj takšnih skupin. Med podobno mislečimi ljudmi se boste počutili varnega in dobili koristne informacije. Predvsem boste lahko slišali, kako so si oni pomagali in se soočali z drugačnostjo v svojem okolju.

Kadar vam je težko in ste sami, lahko pokličete na katerega izmed telefonov za klic v duševni stiski. Priporočam vam klic na številko 116 123, kjer se bo oglasil prostovoljec, ki je bil posebej usposobljen za to, da vas sprejme brezpogojno in neodvisno od vaše spolne usmerjenosti.

Želim vam, da se boste kmalu osamosvojili in zaživeli svobodno. Gre le za vprašanje časa. Srečno!