Niste hobotnica, predajte zadolžitve tudi drugim

Pozdravljeni,

hvala za vaše vprašanje, ki dandanes gotovo ni izjema. Ženske smo si od emancipacije nakopale še veliko več obveznosti, kot nekoč, če so nekoč ostajale doma in bile mame in gospodinje, imamo danes ob tem še zelo zahtevne službe. A to še ni razlog za obup, obstajajo namreč rešitve.

Predlagala bi vam tri stvari. Prva je, da potrebujete boljšo organizacijo dela, čemur v poslovnem svetu pravijo delegiranje. Niste hobotnica in nimate osem rok, zato vam tudi ni treba vsega narediti sami. Premislite, katere obveznosti potrebujejo vašo prisotnost in katere lahko predate drugim, denimo skrb za otroka in služba sta dve stvari, ki se jima morate posvetiti, vse ostalo pa lahko namesto vas opravi tudi kdo drug. Za čiščenje najemite hišno pomočnico in tako naprej. Glede na to, da ste omenili, da imate zahtevno službo, morate poleg otroka poskrbeti tudi za lastno dobro počutje, da boste lahko še naprej uspešno opravljali svoje delo, to pa ne pomeni, da se morate tudi zgarati pri pospravljanju. Povsem sprejemljivo je, da se v tem življenjskem obdobju posvetite službi in otroku, kakšno drugo stvar pa za nekaj časa potisnete na stranski tir.

Če imate težave s tem, da bi kakšne zadolžitve prepustili drugim, in imate občutek, da morate vse postoriti sami, bi vam kot drugo svetovala, da poiščete strokovno pomoč. Strokovno usposobljena oseba vam lahko pomaga razrešiti miselnost, ki vas vodi v to, da vsa bremena naprtite le na lastna ramena.

Kot tretje pa bi vam svetovala tudi, da se pogovorite s svojim partnerjem in ga prosite za pomoč pri skrbi za otroka. Starševstvo je timski šport, kar pomeni, da morata v njem sodelovati tako mati kot oče.

Kar se tiče dobrega opravljanja vaših vlog, od mame do prijateljice in sosede, pa se to začne s tem, da najprej poskrbite zase. Poznate zgodbo o kozarcu vode? Takole gre: vodo lahko ponudite drugi osebi le, če jo sami res imate, torej če je vaš kozarec poln. Če nimate vode (berite: energije), kako jo boste dali drugim?