Začnite z majhnimi koraki in posvojite zdrave navade

Pozdravljeni,

tudi sama verjamem, da zdrave navade prinesejo dobro počutje in uspeh, zato pozdravljam vaše prizadevanje, da izboljšate življenje. Res je, kot ste zapisali, da navad ne moremo spremeniti kar tako, potrebni bodo trud, motivacija in doslednost, kar pomeni, da šteje prav vsak dan in kako ga preživite.  

Predlagam vam, da poskusite s preprosto vajo, ki uči, kako slabe navade zamenjati z dobrimi. Najprej vzemite list papirja in nanj napišite vse slabe navade, ki bi jih radi črtali iz svojega življenja. Poleg njih napišite zdrave alternative, s katerimi boste zapolnili čas, da vas ne bo zaneslo v stare vzorce delovanja. Na primer, če veliko poležavate, se zaobljubite, da boste, ko vam bo dolgčas, raje odšli na sprehod. Če izgubite ure in ure na družbenih omrežjih, naslednjič, ko vas prime, da bi v roke vzeli telefon in drsali v neskončnost, raje pokličite prijateljico in se dogovorite za srečanje v živo. Skratka, vsak dan si zadajte cilj, da boste naredili nekaj v smeri opuščanja ene ali več slabih navad in prevzemanja dobrih. Priporoča se, da vajo izvajate vsaj 30 dni, a bi vam svetovala, da vztrajate pri tem najmanj tri mesece, saj šele po treh mesecih pride do prav velikih sprememb, ki vam bodo dale potrditev, da ste na pravi poti.

Zdrave navade so seveda le del preobrazbe. Glede na vse, kar ste opisali, menim, da si morate začeti postavljati vprašanje, kaj je tisto, kar si vi želite od življenja. Uspeh in sreča sta zelo široka pojma, zato ju poskušajte definirati. Kaj so vaše sanje? Kaj bi radi počeli? Kaj v trenutni službi vas ne zadovoljuje in kaj bi vas? Hrepenite samo po napredovanju ali želite spremeniti smer, v kateri delate? Dokler ne boste našli teh odgovorov, ne boste mogli narediti načrta, kako doseči svoje cilje. Ko bodo vaše želje konkretizirane, pa se jih lotite podobno kot zgornje vaje, korak za korakom in vsak dan za dnem.

Podobno negotovost opažam tudi v vašem partnerskem odnosu. Čas je, da se odkrito pogovorite s partnerjem. Povejte mu, kaj si želite od zveze in ga vprašajte, kako on vidi vajino prihodnost. Dovolj ste stari, da je čas tudi za pogovor o tem, ali si želita družine in otrok, poroke, morda več dogodivščin, potovanj, kariernih priložnosti. Skratka, čim prej bosta razčistila, kakšno življenje si vsak od vaju želi, prej boste vedeli, kako naprej in ali je sploh še smiselno, da vztrajate v odnosu.

Ne obupajte, dobra strategija, zastavljeni cilji in zdrave navade vas bodo pripeljali do polnega in srečnega življenja.