Potešite libido le z eno osebo

Kot je razumeti iz vaše pripovedi, ste do zdaj iskali seksualne izkušnje in občutek potrditve v kratkotrajnih zvezah. Očitno vam je to uspevalo in bojite se, da vam bo zveza z eno samo osebo, ki je konservativna in ne bo odobravala tega, da imate poleg nje erotične stike še z drugimi, preprečila, da bi potrditve prejemali v prihodnje. Ne predstavljate si, da bi se ustalili v monogamni zvezi, ker se bojite, da vam ne bo prinašala dovolj potešitev vaših želja.

Očitno je, da boste morali izbrati med eno in drugo možnostjo. Ljudje se nenehno odločamo med različnimi možnostmi in naj naredim primerjavo: ekonomisti pri podobnih izbirah govorijo o oportunitetnih stroških. To je izguba potencialnega dobička zaradi izbire druge možnosti. Pri tem ocenijo vrednost izgube potencialnega dobička, in če ta vrednost presega dobiček prve izbire, se raje odločijo za drugo. Nekaj takega boste morali narediti tudi vi.

Na eni strani imate torej dobiček v obliki potrditev, ki vam ga dajejo kratkotrajne avanture in pridobljene spolne izkušnje, na drugi pa dobiček, ki ga prinaša ustaljena zveza z občudovanja vrednim dekletom, ki ga imate resnično radi. Sklepamo lahko, da se vam za potrditve v obliki kratkotrajnih avantur ni treba zelo truditi, sicer vam ta izbira najbrž ne bi pomenila mnogo. Na drugi strani lahko sklepamo, da tako posebnega in občudovanja vrednega dekleta, kot ga omenjate, ni tako lahko spoznati. Torej je izguba dobička, če se ne odločite zanjo, lahko večja. Na eni strani imate vsoto majhnih dobičkov, ki jo dajejo kratkotrajne avanture, na drugi pa en sam, večji dobiček v obliki ustaljene zveze.

Resna zveza, sploh če je uspešna, prinaša številne prednosti, tako čustvene kot materialne in duhovne. Lahko je vir stalnih potrditev in omogoča preusmeritev pozornosti od iskanja spolnega partnerja k uresničitvi drugih pomembnih želja in ciljev.

Pišete, da si ne predstavljate, da bi pozabili na avanture z drugimi ženskami, če bi se odločili za eno samo. Naj omenim teorijo o libidu, to je želji po spolni aktivnosti, oziroma o spolnem gonu, kot ga tudi popularno poimenujemo. Libido je psihična energija, ki jo dovaja zlasti spolni gon, vključuje pa tudi potrebo po osebni naklonjenosti in varnosti. Da bi potešil vzburjenje, ki ga prinašajo nezadovoljene potrebe, libido išče objekt zadovoljitve ali več takšnih objektov.

Doslej je vaš libido iskal potešitve v ponavljajočih se kratkotrajnih spolnih avanturah. Ker je bila potešitev vsakokrat le kratkotrajna, je bil prisiljen vedno znova iskati nove objekte oziroma nove osebe. Vsakič znova ste v objemu druge ženske iskali potešitev spolnega gona, pa tudi naklonjenost in potrditev. V nasprotju s ponavljajočimi se zadovoljitvami nudi ustaljena in trajna partnerska zveza vir potešitve libida z eno in isto osebo. V smislu ekonomike je rezultat enak. Če sledimo teoriji, vam bo ustalitev z eno osebo prinesla enak ali celo boljši rezultat, kot vam ga dajejo kratkotrajne avanture, saj vam bo ta oseba na voljo tako rekoč ves čas. In ker bo libido stalno imel na razpolago »objekt« potešitve, se ne bo imel potrebe ozirati po drugih »objektih«.

Z drugimi besedami, ko se boste ustalili z občudovanja vrednim dekletom, ki ga imate povrhu resnično radi, ne boste več čutili potrebe in želje po kratkotrajnih avanturah z drugimi ženskami. Čeprav si ta trenutek tega ne morete predstavljati, se bo zgodilo samo od sebe. Obstaja pa tudi možnost, da se to ne bo zgodilo in boste ugotovili, da ta oseba ni prava za vas, s čimer se boste izognili skrbi, da bi z vstopom v resno zvezo zamudili izkušnje z drugimi.