Poskrbite zase

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. V tem trenutku ste res v zelo nezavidljivem položaju, odnos z vašim možem vsekakor kliče po spremembah, a glede na vaše stanje, je pomembno vprašanje, ali je zdaj resnično pravi čas za reševanje tega problema.

Pri partnerskih težavah je moj prvi nasvet vedno pogovor, torej, da se pogovorite z možem, se postavite zase in se borite za tisto, kar vi menite, da je pravilno, a mislim, da morate najprej poskrbeti zase. Ste tik pred porodom in potrebujete svoj mir in spokojnost, da se pripravite na porod ter prihod novega družinskega člana. Verjamem, da je vam to ogromen izziv, zato bi vam svetovala, da se zdaj osredotočite samo na to, da boste čim bolj sproščeni, ko bo napočil čas za odhod v porodnišnico.

Zagotovo je odnos, ki ga imate trenutno z vašim možem, za vas boleč, a vprašati se morate, ali imate v devetem mesecu nosečnosti dovolj energije za prepir, ki lahko izbruhne. Kako se drugače odzivate na konflikte? So vam stresni ali jih rešujete z levo roko? Spomnite se tudi, kako je potekala vaša prva nosečnost? Ste imeli kakšne težave, strahove, ali je bil porod za vas mirna izkušnja? Vsi ti odgovori naj vplivajo na vašo odločitev, ali boste težave s partnerjem reševali zdaj ali po prihodu drugorojenca.

 Vsekakor menim, da je nujno, da se pogovorite s partnerjem in mu poveste, da vam njegovo vedenje povzroča stisko in da potrebujete njegovo pomoč ter vključenost v družino. Morda je tudi sam pod stresom zaradi prihoda otroka in v odmikanju išče sprostitev svojih čustev, zato je prav, da ga vprašate tudi o njegovih občutkih in mu prisluhnete, če bo želel spregovoriti o tem. Če težav ne bosta uspela rešiti sama, se še vedno lahko obrneta na strokovnjaka za odnose oziroma partnerskega terapevta. Vendar pa preden storite karkoli od naštetega, dobro premislite o ustreznem času, ko boste pogovor načeli, saj je počutje vas in vašega nerojenega otroka trenutno na prvem mestu. Vso srečo vam želim!