Pustite času čas

Spoštovana,

povsem normalno je, da se zaradi razhoda počutite žalostno. Raziskave, ki jih je opravila revija Pozitivne psihologije, kažejo, da je potrebnih kar 11 tednov, da se počutimo bolje po koncu razmerja. Pri prebolevanju ne pozabite na tri ključne stvari.

Prva je čas, poglejte nanj kot na najboljšega prijatelja, zacelil bo vaše rane, samo dovolj časa mora preteči.

Druga je ta, da se morate zdaj osredotočiti na tisto, kar vas veseli. Gotovo so stvari, ki ste jih radi počeli tudi pred zvezo oziroma brez vašega fanta. Morda ste radi brali knjige, gledali filme, hodili na dolge sprehode itd. Posvetite se kateri izmed teh stvari ali jih znova odkrijte, če ste jih prej dajali na stranski tir.

In tretja stvar, na katero marsikdaj pozabimo, je ta, da lahko vedno prosite za pomoč. Če vaša žalost traja že dalj časa in vam nič ne pomaga, je morda pravi trenutek, da zaprosite za strokovno pomoč.

Vse te tri ključne stvari vam bodo prišle prav tudi pri spopadanju s karanteno. Na razmere glede covida žal nimamo vpliva, zato je pomembno, da tudi tukaj pomislite, da je treba dati času čas. Postopoma se bo situacija izboljšala, do takrat pa lahko le čakamo, da mine in v tem času spoštujemo ukrepe ter skrbimo za imunski sistem, predvsem pa za svoje duševno zdravje.

Glede študija bi vam svetovala, da se poskusite učiti zjutraj, takoj ko se zbudite. Priporočala bi vam, da preizkusite tehniko »pomodoro«, ki vam bo pomagala dvigniti produktivnost. Izvajate jo na naslednji način: odmaknite telefon in vse, kar bi vas lahko motilo, ter se učite 25 minut. Nato naredite petminutni odmor, ko si lahko privoščite pogled na telefon ali ostale distrakcije. To ponovite štirikrat in si nato vzemite daljši odmor za sprehod, prehranjevanje ali šport. Predvsem vam v tem času priporočam, da se čim več gibate, lahko je to hoja v naravi ali večja športna aktivnost, odvisno od vaših zmogljivosti. Redna telesna aktivnost namreč zelo pozitivno vpliva na splošno počutje.