Brez podobnih vrednot v partnerstvu ne gre

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo, ki razkriva, kako pomembne so vrednote v partnerskem odnosu. Kar opisujete, jasno kaže na to, da vi in vaše dekle nimata enakega pogleda na svet, zato naj že kar na začetku poudarim, da pravilnega odgovora na vaše zadnje vprašanje ni, saj se vajina pričakovanja razlikujejo.

Res je, da danes veliko žensk hodi v službo, gradi kariero, skratka, veliko bolj podobna in enakopravna življenja moškim živijo, a še vedno to ne drži za vse. Vaše dekle je bilo očitno vzgajano zelo tradicionalno in pravilno ste ugotovili, da se je vzorca, da moški prinaša domov denar, žena pa skrbi za hišo in vzgaja otroke, naučila iz svoje primarne družine. Njena reakcija, ko ste ji povedali, da vi pričakujete drugače, zato ni tako nenavadna. Še več, iz tega, ko se je odzvala tako močno, da je končala vajino zvezo, lahko celo sklepamo, da je ta vzorec v njej zelo zakoreninjen.

Vrednote in vzorce, ki jih ponotranjimo v otroštvu, je zelo težko spremeniti, uspe le tistim, ki se res odločijo, da bodo delali na tem, in se poglobijo v njihov izvor s pomočjo terapevta ali strokovne literature, a tudi to ne pomaga, če si oseba resnično ne želi spremembe. Vaše dekle glede na odziv zagotovo ni pripravljeno na to, da sprejme vaš sistem vrednot.

Pravzaprav vam je s svojo reakcijo naredila uslugo, saj vam je zelo jasno pokazala, da svojega pogleda na partnerstvo ni pripravljena spreminjati. Zdaj veste, pri čem ste, in nihče od vaju se ne bo slepil, da ima vajina zveza še prihodnost. Tudi vi ste ravnali prav, da ste ji iskreno povedali, kaj pričakujete od odnosa.

Svetujem vam, da iz te izkušnje odnesete lekcijo, kako pomembno je, da imata partnerja podobne vrednote in pogled na svet. Za vaše dekle bo najbolje, če si bo našla moškega, ki bo skrbel zanjo, in brez skrbi, še vedno obstajajo takšni. Vi pa boste zagotovo najbolj srečni, ko boste spoznali žensko, ki vam bo enakovredna. V odnosu je zelo pomembno imeti enake življenjske vizije, cilje in standarde, brez tega žal ne gre. Srečno!