Vaš mož potrebuje strokovno pomoč

Spoštovani,

znašli ste se v težkem položaju, potem ko so se zvrstili določeni dogodki, s katerimi se vaš mož ni zmogel spopasti drugače, kot da je začel uživati prekomerne količine alkohola. V obdobju srednjih let se pri posameznikih zelo pogosto pojavijo oblike vedenj, ki jim pravimo kriza srednjih let. To je duševni pojav, ki mu botrujejo staranje, zavedanje o lastni minljivosti, izguba smisla, občutek manjše lastne vrednosti, bodisi zaradi manjše fizične sposobnosti in/ali upadanja umskih sposobnosti ali na primer izgube službe in drugih dejavnikov. V tem obdobju običajno otroci zapustijo svoje gnezdo, starša/partnerja ostaneta sama in pogosto morata na novo osmisliti svoje sobivanje. Lahko je vzrok tudi bolezen.

Skratka, nekaj je moralo biti sprožilec, da je vaš mož začel piti. Najverjetneje je doživljal duševno stisko in je uporabil alkohol za to, da je sprostil psihične napetosti.

Odvisnosti, kot je tudi alkoholizem, prekrivajo druge, globlje v psihi ležeče psihične odvisnosti. Alkoholizem lahko vidimo kot sekundarno odvisnost, ki se je ob določenih sprožilcih razvila iz primarne. Te, izvorne odvisnosti, imajo svoje korenine v neustrezno izpeljanih fazah odraščanja, od zgodnjega otroštva dalje. Krivdo za to pripisujemo različnim dejavnikom, od katerih je najpogostejši neustrezna vzgoja in odnosi v primarni družini. V tem obdobju posameznik pridobi temeljne občutke varnosti in sprejetosti, zgradi si občutek lastne vrednosti, svojo samopodobo in identiteto, uči se načinov reševanja težav, spopadanja z izzivi in ponotranji vzorce za vse kasnejše odnose s soljudmi.

Enoletno prekomerno uživanje alkohola povzroči tudi fizično odvisnost. To pomeni, da zdaj tudi telo, ne samo psiha vašega moža, zahteva alkohol. Moža zato čaka naporna faza odvajanja od alkohola. Toda, tudi če mu bo uspelo premagati fizično odvisnost, bo brez odprave ali vsaj nevtralizacije psihične odvisnosti še vedno v nevarnosti in utegne zapasti v nove odvisnosti, vključno s ponovitvijo alkoholizma.

Vse to vam pripovedujem zato, da boste bolje razumeli, kaj doživlja vaš mož in se boste laže spopadli z nastalim položajem.

Vaš mož potrebuje zdravljenje. Tega najbrž ne bo hotel sprejeti in priznati. Noče priznati, da je težava v njem in se brani vaših očitkov tako, da vas obtožuje, da niste normalni. Osredotočiva se torej na to, kako ga pripraviti do tega, da bo šel na zdravljenje. Za ta korak se bo odločil takrat, ko bo zaradi alkoholizma resno ogrožena kakšna njegova pomembna vrednota. Lahko da mu bo opešalo zdravje do te mere, da bo sprevidel, da ne gre drugače in mora k zdravniku. Toda, to lahko traja še dolgo. Vi pa niste pripravljeni čakati v nedogled. Vaši živci ne bodo več veliko prenesli, ste zapisali.

Pomembna vrednota je tudi družina in zakon. Če vam mu bo uspelo na odločen, a spoštljiv način sporočiti, da ga boste v primeru, da ne opusti pitja, ki vaše življenje spreminja v pekel, zapustili, in to namero začeli udejanjati, na primer tako, da mu boste sporočili, da iščete stanovanje, kamor se boste preselili, trajno ali začasno, bo morda hitro spoznal, da mora resnično nekaj ukreniti. Lahko mu torej postavite neke vrste ultimat, da boste ostali z njim pod pogojem, da obišče svojega zdravnika. Iz vaše pripovedi je čutiti, da je moža prizadel odhod vajinih otrok. Lahko ga tudi onadva pomagata spraviti k zdravniku.

Svetujem vam še, da poiščete pomoč pri ljudeh, ki imajo izkušnje s podobnimi težavami. Pobrskajte po spletu. Obiščite na primer spletno stran skupine Al-Anon. Želim vam uspešen spopad z nastalim položajem in rešitev v najkrajšem možnem času.