Ni vse odvisno od metuljčkov v trebuhu

Hvala, ker ste mi zaupali svojo težavo v spolnosti zaradi pomanjkanja spolne želje, ki jo povezujete z depresijo in njenim zdravljenjem. Depresija ima močno in jasno povezavo s spolno željo, vendar vrstni red ni potrjen. Namreč; sama depresija in pridruženi psihološki simptomi kot utrujenost, izguba zadovoljstva in nizka raven energije lahko povzročijo pomanjkanje spolne želje. Težave v spolnosti lahko privedejo do depresije, če dodamo še zdravljenje z antidepresivi – pomanjkanje spolne želje je bolj izrazito. Na njegov nastanek vplivajo tudi druga zdravila in kronična stanja, kot so težave z delovanjem ščitnice, urinska inkontinenca, sladkorna bolezen, povišan krvni pritisk, težave zaradi artritisa, multipla skleroza, poškodbe hrbtenice, Parkinsonova bolezen, demenca, ledvična slabost, možganska kap in različna zdravljenja zaradi rakave bolezni. Ne smemo pozabiti na učinek spolnih hormonov v nosečnosti in pred menopavzo.

Sama spolna želja je po Levinovi hipotezi sestavljena iz treh komponent: biološke (spolni nagon), motivacije (kot psihološki del) in želja (kot kulturne komponente). Pomanjkanje spolne želje je trajno ali ponavljajoče se zmanjšanje ali odsotnost spolne želje, fantazije in motivacije za spolno aktivnost, kar povzroča stres in težave v partnerskem odnosu. Pri ženskah v starosti od 18 do 60 let se pojavi v 32 odstotkih primerov in se ne povečuje s starostjo. Spolni odgovor pri ženskah se lahko začne ob različnih partnerjevih stimulacijah, ženska pa ima lahko spontano ali s stimulacijo izzvano spolno željo.

Če si ženska želi čustvene bližine v okolju, ki ji ugaja, če je pripravljena sprejeti partnerjevo stimulacijo, se lahko vzburi. Šele nato se pojavi spolna želja, spolna igra pa se nadaljuje do užitka. Zato velja, da spolna želja za začetek spolnega odgovora ni nujna, lahko se pojavi šele po genitalnem in subjektivnem vzburjanju. Seveda s poudarkom, da je ženska pripravljena sprejeti partnerjevo stimulacijo.

Spolna izobrazba, tehnika po sistemu Master in Johnson, v kombinaciji s kognitivno-vedenjsko terapijo, čuječnostjo in vodeno masturbacijo lahko pomagajo pri izboljšanju spolne želje. Uporaba hormonske terapije in nehormonskih tablet za povišanje spolne želje pa je mogoča samo pod nadzorom zdravnika.

Učinek nekaterih antidepresivov je na ravni prenašalcev v možganih s posledičnim učinkom na serotoninsko, dopaminsko in noradrenalinsko transmisijo, kar ima specifični učinek na libido in druge aspekte spolnosti. Zdravilo, ki ga uporabljate, sodi v skupino SNRI in poleg na spolno željo vpliva tudi na zmožnost doživetja orgazma. Ne glede na to, katero spolno motnjo ali disfunkcijo povzročajo antidepresivi, vsi nimajo enakega učinka, nekateri bolj negativno vplivajo na spolnost, drugi manj. Najbolj negativno vplivajo citalopram, paroxetin, sertralin in venlafaksin v 57–73 odstotkih. Priporočila bi, da se posvetujete s svojim zdravnikom, in če je možno, se skupaj odločita za uvedbo drugega antidepresiva, mogoče vam dovoli premor jemanja tablet dva dni konec tedna ali doda drugo zdravilo. Ni vse v zdravilih, prepustite se partnerju in različni stimulaciji, da bi se vzburili, nato se bo spolna želja mogoče pojavila. Poudarjam, da ni nujno, da že na začetku čutite metuljčke v trebuhu.

Če želimo pomagati pri pomanjkanju spolne želje, je potreben celosten pristop z upoštevanjem bioloških, psiholoških in socialnih dejavnikov, zato so v zdravljenje vključeni specialisti različnih strok in spolni terapevt.