Spregovorite o svojih občutkih z možem in delodajalcem

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo, ki osvetljuje težave, s katerimi se srečuje veliko mamic, a se o njih ne govori pogosto. Materinstvo je za mnoge ženske velika preizkušnja, in ogromno jih ima poporodne težave, saj se njihovo življenje močno spremeni. Naenkrat ne hodijo več v službo, vse dni so doma, manj oziroma nič ne spijo in vse to vpliva na duševno počutje marsikatere. Ni neobičajno, da se ženske takrat kljub dojenčku počutijo osamljene in zato zelo razumem vašo stisko.

Vendar pa vam ni treba vreči puške v koruzo. Čeprav je v Sloveniji porodniški dopust z zakonom določen na 365 dni oziroma eno leto, se lahko s svojim delodajalcem dogovorite, da se s porodniške vrnete predčasno. V službi prosite za sestanek in povejte svoje želje, če so razumevajoči, boste skupaj našli najboljšo možno rešitev. Premislite pa tudi, kako bi lahko kvalitetneje izkoristili porodniški dopust, da se vam eno leto ne bo zdelo tako dolgo in se vam ne bo prehitro mudilo na delovno mesto. Nihče vas namreč v tem obdobju ne zapira med štiri stene, omislite si lahko kakšen hobi ali aktivnost, morda več časa posvetite branju ali dodatnemu izobraževanju, ali pa preprosto najdete način, kako bolje skrbeti zase, in se umirite.

Ne pozabite, kar sama vedno poudarjam, je, da se bo otrok počutil dobro, če se bo mamica počutila dobro, zato je pomembno, da se nove nosečnosti lotite brez prisile in zato, ker si jo vi želite, ne le okolica. Pogovorite se tudi z možem in mu zaupajte svoje pomisleke. Prosite ga, naj vam priskoči na pomoč, da boste uživali v porodniški in ne boste imeli občutka, da želite zbežati nazaj v delo. Svetujem vam, da vse to naredite še pred nosečnostjo, saj po porodu ne boste imeli ne časa in ne energije za načrtovanje.