Imate svo pravico do dostojne starosti

Pozdravljeni,

hvala, da ste nam zaupali svojo stisko, s katero se sooča tudi veliko drugih ostarelih oseb. V Sloveniji je kar nekaj domov za starejše, kjer svoje delo zaposleni opravljajo na izredno visokem nivoju, poskrbljeno je za varnost varovancev, 24 ur na dan jim je na voljo zdravstvena oskrba, stanovalci pa nimajo skrbi glede prehrane in drugih opravil, zato razumem željo vaše hčerke, ki vam verjetno želi omogočiti brezskrbno starost. A po drugi strani vse te prednosti, ki sva jih naštela, ne pomenijo nič, če se v domu starejših ne boste dobro počutili.

Iz vašega pisma sem razbrala, da imate radi svoj dom in ga ne želite zapustiti, tam se počutite najbolj varno, pa tudi močno socialno mrežo ste si izgradili. To so pomembni faktorji pri vaši nadaljnji odločitvi in svetujem vam, da jih predstavite tudi vaši hčerki, ki bo morda potem lažje razumela, zakaj odlašate s selitvijo v dom starejših, in razmislila o drugih možnostih vaše oskrbe. Ena izmed njih je denimo pomoč na domu, ki lahko pomeni zgolj dostavo kosila ali pa tudi obiske negovalke.

Skratka, zavedati se morate, da imate vso pravico do lastne odločitve, ne glede na to, kaj pravi vaša hčerka. Menim tudi, da boste morali postaviti meje v odnosih, če ne želite, da se drugi po svoji volji odločajo namesto vas. Svetujem vam, da to storite na spoštljiv, a odločen način, tako da hčerki iskreno predstavite argumente, zakaj bi radi ostali doma. Vsak med nami si zasluži dostojno starost, zato kar pogumno povejte svoje želje in ne popustite morebitnim manipulacijam, ki vas utegnejo stati sreče.