Otrok potrebuje tako mamo kot očeta

Pozdravljeni,

vaš partner ima očitno predstavo družine, kot je bila nekoč, ko so za otroke in gospodinjstvo pretežno skrbele ženske, moški pa so hodili v službo in družbo. Te vrednote so se do danes, ko si prizadevamo za enakopravnost med spoloma, seveda že precej spremenile, sama poznam večino žensk, ki imajo s partnerjem enakopravno razdeljeno tudi skrb za otroka, a očitno vaš partner tega ne dojema tako.

Najprej se morate vprašati, ali sta se o delitvi nalog dogovorila že pred rojstvom otroka. Če je on v preteklosti pristal na to, da ga bosta vzgajala skupaj in se oba trudila po najboljših močeh, je zdaj čas, da partnerja vprašate, zakaj ne izpolnjuje svojih obljub. Vprašajte ga tudi, zakaj čuti, da mora toliko časa namenjati prijateljem, ne pa tudi vama?

Vsekakor je dobro, da se iskreno pogovorite z njim. Povsem normalno je, da prihod otroka spremeni dinamiko partnerskega odnosa in prav zato je nujno, da se ne pretvarjate in nosite v sebi zamere, ampak se o tem s partnerjem pogovorite na štiri oči.

Ne pozabite, otrok potrebuje srečno in harmonično družinsko okolje, kar pomeni srečno mamo in očeta. Za zdrav razvoj je prav tako dobro, da sta pri vzgoji prisotna oba, vi in vaš partner. Morda se on tega niti ne zaveda, zato je prav, da ga opozorite na to in mu daste vedeti, da otrok potrebuje tudi njega.