Vprašajte se, kaj si resnično želite početi

Po definiciji je mobing psihično nasilje, ki traja več kot pol leta in se izvaja najmanj enkrat tedensko. Glede na vaš kratek opis bi težko razločili, ali gre v vašem primeru za mobing, nikjer namreč niste zapisali, kako se do vas vedejo nadrejeni. Poskusite se pogovoriti s katerim od vaših sodelavcev in ugotovite, ali se še kdo počuti tako kot vi. Če boste iz več zbranih informacij ugotovili, da gre res za mobing, vam svetujem, da se pogovorite s pravnim strokovnjakom, ki vam bo svetoval, kako ukrepati v tem primeru, da se kar najbolje zaščitite in tudi zamenjate službo, če ne bo šlo drugače.

Vaša slaba vest in krivda, ki jo občutite pa je lahko tudi posledica tega, da s službo niste povsem zadovoljni. Vprašajte se, zakaj ste izbrali to službo, kaj vas veseli na njej in tudi zakaj vztrajate? So vam pomembne izkušnje, ki jih tam nabirate, ali gre morda le za denar in preživetje? Vprašati se morate, kaj si resnično želite vi in ne okolica. Ne pozabite, vi ste najbolj pomembni!

Kitajski poslovnež in miljarder Jack Ma pravi, da je za uspešno kariero ključno, da si v 20. letih najdemo dobrega mentorja. Ali ga vi imate? V 30. in 40. letih svetuje, da poskusimo ustvariti samostojni posel, v 40. in 50. letih gradimo na njem, v 60. letih pa se učimo od mlajših.

Če ste spoznali, da vam je služba dragocena, ker ste se tam veliko naučili in bi radi še pridobivali znanje, vam svetujem, da se pogovorite z nadrejenim in mu to tudi poveste. Morda bosta skupaj prišla do rešitve, kako lahko napredujete, da ne boste imeli občutka, da ne naredite dovolj. Vsekakor je to smiselno narediti, preden vržete puško v koruzo in date odpoved. Če to ne bo pomagalo, pa razmislite o tem, kakšno zaposlitev si v prihodnje želite in naredite strategijo, kako bi lahko dosegli ta cilj.