Ne pustite mame s komer koli

Spoštovana bralka, 

ostareli svojci resnično potrebujejo vso našo pozornost, skrb in nego, posebno če se pri njih združijo telesno pešanje in psihične motnje. Vaša mati že potrebuje pomoč, in to se ne bo spremenilo niti poleti, tako da je ni priporočljivo puščati same. Ker tudi pozablja, sama verjetno ne bi zmogla niti najosnovnejših del, ki so potrebna za preživetje.

Tiste institucije, na katere se vsekakor lahko obrnete, so sociala in zdravstvo. Mogoče lahko na centru za socialno varstvo organizirajo vsakodnevno pomoč za vašo mamo. Tudi njena osebna zdravnica bi morda lahko omogočila vsaj občasne obiske patronažne sestre na domu, saj je vaša mati tudi huda sladkorna bolnica. Povprašali bi lahko še po domovih za ostarele, če bi bil mogoč sprejem za dva meseca. Kak nasvet bi vam lahko dali tudi na združenju za pomoč pri demenci Spominčica.

Kakršno koli varstvo boste že organizirali, morate upoštevati, da ga bo potrebovala več ur na dan in da naj bi bilo temu primerno tudi plačilo, še zlasti, ker je ne morete zaupati komur koli, ampak sočutni osebi s poznavanjem zdravstvenih težav starostnikov. Vašo mamo bo morala hraniti, skrbeti za osebno higieno, z njo hoditi na krajše sprehode ali pa jo razgibati v postelji, ji dajati zdravila in se pogovarjati z njo, vas pa obveščati o morebitnih posebnostih. Mamo morate zaupati taki osebi ali instituciji, pri kateri boste brez skrbi, da je ne bodo zanemarjali ali zlorabljali.

Zelo konkretna je tudi možnost, da gre vaša družina na dopust ločeno, vsak za en mesec, ali pa da ga skrajšate na toliko, za kolikor časa bi vam pomagali znanci. Najbrž ne boste ravno uživali na dopustu, če vas bo neprenehoma skrbelo za mamo?

Na srce vam polagam, da se o vsem, kar koli mislite storiti, pogovorite tudi z njo. Res je opešala in postala nemočna in odvisna od vas, vendar si zato nič manj ne zasluži vašega spoštovanja in ljubezni.