Ne ozirajte se preveč na mnenja drugih

Nikakor niste edini, ki tako čutite. Imeti rad otroke se zdi splošna človeška lastnost, prirojena, nekaj, kar je dano. Vendar ni tako. Je bolj posledica pozitivnih izkušenj iz lastnega otroštva in socialnih veščin, ki jih posameznik pridobi med odraščanjem pa tudi v odraslem življenju. Zato se nikakor ne imejte za slabo osebo. Spomnite se svojega otroštva in pomislite, ali bi tam utegnilo biti kaj, kar vas odvrača od otrok. Mnogi ljudje s podobnimi občutji poročajo, da so živeli v okolju, ki ni bilo prijazno do otrok.

Napisali ste, da čutite velik pritisk in da so pričakovanja okolice taka, da k vašemu življenju sodi tudi 'imeti otroke'. A zagotavljam vam, to je le eden izmed mnogo nenapisanih in izmišljenih 'normativov', ki jih ustvarja družba, v kateri živimo. Morda k temu pritisku sodi tudi pričakovanje vaših staršev. Radi bi imeli vnuke. Imajo vso pravico imeti takšne želje, a vašega življenja ne morejo živeti namesto vas. Svetujem vam torej: ne ozirajte se preveč na mnenja drugih, ne primerjajte se z vrstnicami in ne imejte slabega občutka glede sebe.

Mnogi se spustijo v starševstvo, ne da bi vedeli ali razmislili, kako zahtevno in odgovorno je. Otroci namreč niso nekaj samoumevnega in ni dovolj, da jih samo nahranimo in oblečemo. Ne, otroci potrebujejo naš čas, našo pozornost in predvsem našo pristno ljubezen. Če ne čutijo, da so središče naše pozornosti, da smo zaskrbljeni, kadar zbolijo, da nas zaboli, kadar se udarijo, da smo pripravljeni prenašati njihov jok in jim pustiti življenjski prostor za otroške vragolije, da se z njimi veselimo prvega šolskega dne, da nam je pomembno, da je domača naloga narejena, da smo ponosni ob njihovih uspehih in z njimi delimo žalost, kadar jim ne gre, in predvsem, da smo pri tem pristni, potem bo svet in življenje za njih prazno, ogrožajoče in neprivlačno. Še več, razvili bodo psihične mehanizme, ki jih bodo varovali pred vsakokratnim razočaranjem in bolečino, ki jim jo bodo pripravili starši s svojo neuglašenostjo. Zaradi teh mehanizmov bodo vstopali v interakcije z drugimi z nezaupanjem in svet doživljali kot bojno polje. S tem bodo oropani za kakovostno bivanje in socialne veščine, ki bi jim omogočale ustvariti plodne in osrečujoče odnose.

Zatorej, če se ne počutite dobro z otroki in vam je v njihovi bližini tako neznosno, da morate celo vzeti tableto, da vas pomiri, je vaša izjava, da nočete imeti otrok, razumljiva. Vedite, da je življenje brez otrok lahko prav tako izpolnjujoče. Bodite v stiku sami s sabo in sledite svojim občutkom in željam. Če vas kdaj obhajajo dvomi, poiščite kompetentnega sogovornika, s katerim boste lahko podelili svoje misli in strahove. Pozorni bodite tudi na partnerjeva pričakovanja in želje, če živite v zvezi. Morda bo potrebno tudi nekaj prilagajanja. In ne nazadnje, niso osamljena pripovedovanja žensk, ki so sprva čutile enako kot vi, pa vseeno zanosile ter postale matere in jim je prihod otroka spremenil življenje ter prebudil pristna materinska čustva in občutke. Bodite pozitivni in stvari se bodo postavile tako, kot se morajo. Vedno se. Srečno!