Sta se pripravljena boriti za odnos?

Pozdravljeni!

Hvala za vaše pismo, iz katerega je razvidno razočaranje nad partnerskim odnosom, a naj vas že kar na začetku potolažim, da občutki, ki vas prežemajo, niso nič nenavadnega. Odnos s partnerjem je najbolj kompleksen odnos, ki ga imamo v življenju, in povsem normalno je, da tekom trajanja preide skozi različne faze, ena izmed njih je tudi faza razočaranja. Ta se običajno zgodi, ko zaljubljenost izpuhti in nas življenje postavi na realna tla z izzivi in preizkušnjami.

Raziskave kažejo, da pari, ki se znajo ustavit in na odnos pogledati s širšega zornega kota, zgradijo globljo ljubezen in povezanost. To pa zato, ker je partnerska zveza tiste vrste odnos, v katerem se drug od drugega ogromno naučimo in dobimo v zameno, če smo le pripravljeni dajati. A za izpolnjujoč in osrečujoč odnos s partnerjem je potrebnega veliko truda in energije. Nič se ne zgodi čez noč.

Največji izzivi partnerskega odnosa so pričakovanja in bližina. Prav zaradi napačnih ali neizrečenih pričakovanj velikokrat prihaja do konfliktov v partnerstvu, zato je v paru tako pomembna komunikacija. Bližina pa je nekaj, po čemer hrepenimo vsi, a se zgodi šele, ko si vzamemo čas drug za drugega.

Kar opisujete vi, je prav to: pomanjkanje bližine oziroma odtujenost in dejstvo, da vajin zakon ne izpolnjuje vaših pričakovanj. Oboje je možno doseči, a bo zato potrebno trdo delo in sodelovanje tako vašega moža kot vas. Če sta se oba pripravljena boriti za odnos in skupne želje postaviti pred lastne interese, imata ogromno priložnost, da skupaj osebno zrasteta in povzdigneta vajin zakon na višjo, bolj izpolnjujočo raven. Poskusita lahko sama že s pogovorom, v katerem ozavestita, kaj si vsak od vaju želi, kaj vaju je povezovalo pred leti in kako vidita odnos zdaj, ali pa obiščeta partnerskega terapevta, ki vaju bo vodil skozi celoten proces.  

Ko enkrat vidimo širšo sliko in se začnemo zavedati, da naša dejana vplivajo tudi na druge, si lahko zastavimo cilj, da naredimo vse, kar je možno, da odnos spet začne cvetit. Če se to ne zgodi in če nam nič ne pomaga »pozdraviti« odnosa, pa je bolje, da gresta partnerja vsak svojo pot in si ustvarita novo življenje.