Ostati tiho je lahko v korist duševnemu zdravju družbe

Vselej iskrivi Winston Churchill je nekoč dejal: »The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.« Torej: najboljši argument proti demokraciji je petminutni pogovor s povprečnim volivcem.

O demokraciji in njenem najljubšem otroku – svobodi govora – pogosto razmišljam in tudi meni se po glavi včasih podijo »bogokletne« misli o njenem omejevanju, zaradi katerih bi me kdo površno označil celo za kakšnega elitističnega avtokrata.

Kot iskreni človekoljub, ki se zaveda, da vsi na ta svet pač ne pridejo z enakimi intelektualnimi zmožnostmi in opravilnimi talenti, vselej pazim, da ne bi pregloboko stopil na polje provokativnega elitizma, ki ni tuj marsikateremu našemu publicistu ali strokovnjaku, ki v stilu »von oben nach unten« deli vzvišene levite nevednemu ljudstvu, vendar sem tudi sam prepričan, da svobodo govora v Sloveniji povsem napačno razumemo. Denimo tako, da ima lahko vsak tepec mnenje o čemer koli in lahko to tudi javno objavi na različnih forumih, urednik pa mu tega (razen izjemoma) ne more preprečiti.

Neil Gaiman, večkrat nagrajeni britanski pisatelj in komik, je nekoč dejal, da ti da svoboda govora tudi pravico, da ostaneš tiho. Žal se tega pri nas drži premalo »veleumnih« komentatorjev na forumih, ki bi tako – da namreč enostavno ostanejo tiho – več prispevali k duševnemu zdravju družbe, v kateri živimo.

Po drugi strani pa težko razumem tudi tiste, ki jih te nestrpne forumske debate, ki se jih po mojem občutku večinoma udeležujejo predstavniki »lumpenproletariata«, sploh motijo. Sam jim denimo ne posvečam prav nobene pozornosti, razen če me kdo nanje opozori – pa še tedaj jih ignoriram, saj so preprosto zunaj moje interesne sfere, niže od mojih meril sprejemljivosti. In bodimo vendarle pošteni – kdo od tistih, ki da kaj nase, take debate sploh resno jemlje? In si celo dopusti, da bi ga čustveno prizadele?

Zato se zaradi anonimnežev, ki širijo sovražni govor, na vašem mestu res ne bi preveč razburjal. Če ne želite imeti opravka s takimi tipi, enostavno zapustite sporni forum.

Seveda dopuščam tudi možnost, da ste zaradi teh izjav morda osebno prizadeti ali želite delovati družbeno angažirano in slovenski debatni prostor počistiti te nesnage. To je vsekakor pohvalno. Tedaj lahko sovražni govor prijavite pristojnim institucijam, čeprav pravilno ugotavljate, da je veliko vprašanje, ali bodo storilci za svoja dejanja sploh odgovarjali, saj je področje sovražnega govora pri nas podcenjeno tako v civilnopravni kot kazenskopravni sferi, sodne prakse pa je zelo malo. Še en dokaz več, koliko naši državi pomeni kulturni dialog. Skoraj nič. Tudi glede tega smo še globoko na Balkanu.

Drugače je v zrelejših zahodnih državah. Sovražni govor, ki je usmerjen zoper človekovo dostojanstvo, namreč redno in zelo uspešno preganjajo v Franciji, Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem. Poleg tega so tam ljudem, ki se ne znajo kulturno in civilizirano izražati, za vse večne čase zaprta vrata v uglednejša, bolj spoštovana družbena okolja.

In še glede morebitnih intervencij moderatorjev spletnih forumov: menim, da je pri nas še ogromno manevrskega prostora in bi bili lahko številni moderatorji precej bolj ostri pri omejevanju in odstranjevanju tako sovražnega govora kot tudi drugih neprimernih vsebin. Njihova diskrecijska pravica je namreč tu široka in nisem povsem prepričan, da se vsi tega zavedajo.

Prav tako je treba opozoriti na odgovornost urednikov spletnih portalov. Tisti, ki pri svojem urednikovanju dopuščajo sovražni govor (denimo javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ali rasistične izjave), so namreč lahko tudi sami kazensko odgovorni in se jih lahko kaznuje z zaporno kaznijo do dveh let, razen če je šlo za objavo vsebine na spletnem forumu, ki uporabnikom omogoča tako objavo v dejanskem času oziroma brez predhodnega nadzora.