Treba je poskusiti, kaj bi vam ustrezalo

Opisujete težave zaradi prezgodnjega izliva. Žal ni jasno, kako dolgo jih že imate, kako je bilo čisto na začetku spolne aktivnosti oziroma kakšna je vaša spolna zgodovina. Manjkajo podatki o starosti, drugih zdravilih, podrobnosti torej, ki jih lahko razjasni le posvet v ambulanti.

Če govorimo o primarnem prezgodnjem izlivu, ki vas spremlja vse življenje, so v stanje vpleteni možganski nevrotransmiterji – dodatni neodvisni dejavnik je preobčutljivost penisa. Glede na to, da vas je pregledal urolog, predvidevam, da za vaše stanje ni našel vzrokov na spolovilu (anomalije penisa, bolezni prostate). Na prezgodnji izliv vplivajo tudi težave zaradi ščitnice, uporaba rekreacijskih mamil in poživil.

Pri ljudeh, ki imajo prezgodnji izliv vse življenje, obstajajo genetske različice za transporterje za dopamin in serotonin. V študijo, ki je bila objavljena v Journal of sexual medicine, so vključili 3946 moških povprečne starosti 29,9 leta. Dvojčki in sinovi udeleženih v študiji so prav tako imeli prezgodnji izliv, za katerega je dokazan genetski vpliv, in to pri 28 odstotkih moških z enakimi dejavniki iz okolja.

Nanj vpliva tudi povišan tonus simpatikusa, kar se zgodi pri tesnobi in depresiji. V pričakovanju, da se bo izliv zgodil nezaželeno v nekaj sekundah, se zgodi prav to. Velikokrat lahko pomagajo zdravila iz skupine antidepresivov, katerih stranski učinek je prav podaljšanje časa do izliva.

V tujini so lani registrirali medicinski pripomoček v obliki obliža, ki elektrostimulira presredek. Njegov učinek je prav podaljšanje časa do izliva. Na novo se uporablja tudi pulzna radiofrekventna terapija. Obe terapiji se trenutno uporabljata v študijske namene.

Idealne terapije, ki bi rešile vaš problem, ne obstajajo. Treba je poskusiti, kaj bi ustrezalo vam. Zelo koristne so tudi določene vaje, psihoseksualno svetovanje. Predlagam posvet v ambulanti.