Iskanja se lotite sistematično

Zahvaljujem se vam za zanimivo vprašanje. Iskanje oporoke predstavlja nočno moro za marsikoga, do tega pa pride, ker je v Sloveniji do oporočnega dedovanja marsikdo zelo malomaren, ali pa so odnosi v družini že tako narušeni, da v njej sploh ni normalne komunikacije o ničemer.  

Kar se tiče obstoja oporoke, vam svetujem, da se njenega iskanja lotite sistematično. Je mama morda imela svojega zaupnika, morda pravnika, odvetnika? V takem primer preverite pri njem. Je morda omenjala, da bo glede oporoke obiskala notarja? Katerega? V primeru, če je oporoko shranila pri notarju, se bo zadeva zelo poenostavila, saj je glede tega uveljavljen avtomatizem – notarji namreč take oporoke pošljejo zapuščinskemu sodišču avtomatično.

Preverite tudi pri njej doma. Vam je morda omenila, kam spravlja pomembne dokumente? Je imela glede tega kakšno posebno mesto?

Sicer pa je organ, ki sestavi smrtovnico (matični urad) zadolžen, da se pozanima, ali obstaja po umrlem kakšna pisna oporoka, tako, da lahko pričakujete, da vas bodo o tem povprašali. Če boste oporoko »našli« je matični urad tisti, ki je zadolžen, da oporoko pošlje zapuščinskemu sodišču.

 Želim vam veliko sreče pri »iskalnem« procesu.