Zberite pogum in ne vrzite puške v koruzo

Znašli ste se v zelo nezavidljivem položaju in najbrž doživljate hudo stisko. Odnos z možem razpada pred vašimi očmi, skrbi vas za otroke, mož je slab oče in neprimeren zgled otrokom, pa še pije vrh vsega. Razmišljate, da bi ga zapustili, a nimate sredstev za preživljanje.

Rešitev situacije, ki, mimogrede, ne bo takojšnja, vidim v dveh smereh. Ena je, da se z možem razideta, druga pa, da ostanete skupaj kot družina, pod pogojem, da se odnosi korenito spremenijo. Nobena od rešitev ni preprosta. Tu je premalo prostora, da bi lahko pretresla vse vidike ene in druge rešitve, zato naj bo moj prvi nasvet, da si poiščeta strokovno pomoč za pare, katerih odnosi so pristali v slepi ulici.

Trije argumenti močno obremenjujejo vašega moža: alkoholizem, nedoraslost za očetovsko vlogo in izjava, da vas ne ljubi več. Več kot dovolj razlogov, da ga zapustite. Takšnega moža ne potrebujete. Kot mož in oče je popolnoma odpovedal. Vendar ste finančno odvisni od njega in lahko mu priznamo vsaj olajševalno okoliščino, da skrbi za vašo materialno varnost. Ali imate možnost, da se umaknete k svojim staršem? Omenili ste, da bi si začeli iskati službo in tako prišli do denarja za preživetje in se odselili. Toda, ali boste zmogli sami premagovati vsa bremena, ki vas bodo čakala? Posvetujte se o tem s kompetentno osebo. Oglasite se na najbližjem centru za socialno pomoč.

Posvetiva se zdaj drugi potencialni rešitvi. Najprej nekaj besed o mogočih vzrokih za nastali položaj. Težave v odnosu so se začele, ker vam ni uspelo zanositi. To je za oba partnerja in za vsakega posebej lahko veliko psihično breme. Moža se je očitno še posebno dotaknilo. Potem so se rodili otroci, težave v odnosu pa niso pojenjale. Postala sta le cimra. Vi ste svojo čustveno potešitev lahko našli v odnosu z otroki, medtem ko jo je mož pričakoval v odnosu z vami. Če sta bila le cimra, je umanjkala bistvena sestavina partnerskega odnosa, to je spolnost. V spolnosti moški na najbolj primaren način zadovoljuje svoje temeljne potrebe, kot so potreba po pripadnosti, pozornosti, bližini in ljubljenosti. Najbrž mu jih ni uspelo zadovoljiti, zato se je začel zgledovati po številnih moških, ki svojo nesrečo utapljajo v alkoholu. Vajin odnos je tako dosegel najnižjo točko in mož se je sčasoma zavedel, da vas ne ljubi več. Še misel v zvezi z otroki: morda za vajino odtujenost krivi njih in mu zato gredo na živce.

Kakšna je mogoča rešitev? Do včeraj se je bil še pripravljen truditi. Mislim, da je na tem treba graditi in poskusiti oživiti partnerski odnos. Povejte mu, da si želite ohraniti zvezo in da se morata za to oba potruditi. V središče družine postavite vaju. Ne pozabite, da bodo otroci nekoč odšli iz gnezda in bosta ostala sama. Takratno srečo si morata tlakovati že danes. Vzemita si čas zase, naredita si romantični večer ob svečah, morda si lahko privoščita ves konec tedna. Mož naj vam zagotovi, da bo nehal piti. To mora biti pogoj, od katerega ne smete odstopati. Če bo svoje čustvene potrebe potešil ob vas, verjamem, da mu bo to uspelo in bo opustil pitje. Ko se bo skrb za vajin odnos vrnila v družinski center, bodo ustvarjene okoliščine, da mož dozori, se zbliža z otroki in najde srečo v krogu družine.

Upam, da je ta scenarij uresničljiv. Če vam ga bo uspelo izpeljati, bosta z možem pomembno napredovala v čustveni zrelosti in lahko se bosta nadejala srečne prihodnosti. Veliko uspeha vam želim!