Vzemite si čas za okrevanje

Pozdravljeni,

hvala za vaše iskreno pismo. Življenje nam pogosto postreže z nepričakovanimi situacijami, ki preizkušajo našo moč. Kako se bomo odzvali nanje in kako šli naprej, pa je popolnoma odvisno od nas samih. Četudi se na prvi pogled zdijo preizkušnje nemogoče, težke in preveč boleče, da bi jih zdržali, pa marsikdo prav v takšnih situacijah preseneti samega sebe, ko jih premaga.

Vaša reakcija na razodetje o moževem nezakonskem sinu, ki priča tudi o njegovi nezvestobi, je povsem razumljiva. Po eni strani se je prevara zgodila že precej časa nazaj, po drugi strani pa je boleče, da ste 18 let živeli v temi in najverjetneje ne bi izvedeli resnice, če se možev otrok ne bi odločil za tako drastičen korak, kot je tožba. Čaka vas torej temeljit razmislek o vajinem odnosu in njegovi prihodnosti.

A glede na to, da omenjate depresijo, bi vam najprej svetovala, da se v tem trenutku osredotočite nase. Ne hitite z odločitvijo, ampak najprej poskrbite, da se boste psihično počutili bolje. Dobro bi bilo, da poiščete strokovno pomoč, saj vas depresija lahko ovira pri tem, da se aktivno soočite z vprašanjem, ki je pred vami. Pomagalo vam bo tudi, da svojo stisko zaupate prijateljem ali družini, skratka ljudem, ki jim zaupate in ki vam bodo stali ob strani.

Šele ko si boste znova nabrali moči in se izvlekli iz depresije, bo nastopil čas, da se odkrito pogovorite z možem. Če se boste odločili ostati v zakonu, vaju čaka kar nekaj dela, da se med vama znova vzpostavi zaupanje. A če bosta oba pripravljena na to, obstaja velika možnost, da sta znova srečna. Druga možnost je seveda ločitev in tudi zanjo bo potrebnega veliko poguma in premisleka. A če boste čutili, da je to za vas edina pot naprej, bo ta odločitev prava.  

Bistveno je torej, da si dovolite vzeti čas. Ne prehitevajte svojih čustev, nikjer ne piše, da morate takoj zdaj imeti odgovor in se odločiti, kako naprej. Najprej poskrbite zase, šele ko boste pripravljeni na naslednji korak, pa ga naredite, in nič prej. Srečno!