Rešite sebe, če ste dovolj zreli

Spoštovana, 

vprašanje je, če se da vašemu možu sploh še pomagati. On je alkoholik, ni gospodar samega sebe in v resnici potrebuje vsakodnevno svojo dozo alkohola, da se pomiri. Alkohol mu verjetno pomeni vse, postal mu je edini smisel v življenju.

Kot ste omenili, se je že trikrat zdravil in se vedno znova zapil. Dejstvo je, da povratnike težko zdravimo, čeprav uradna psihiatrija trdi drugače. Prošnje ne pomagajo. Vaš mož je zasvojen in si ne more več pomagati. Z voljo se zasvojenosti ne rešuje. Rešuje se jo z zdravljenjem, vendar vaš mož tega noče.

Rešitev problema tako ni na moževi, pač pa na vaši strani. Vprašati se morate, ali je življenje z njim še znosno, še vredno, da z njim ostajate v zvezi. Otroci so odšli od doma, se sicer vračajo, kot pišete, vendar predvidevam, da so samostojni. Verjetno tudi oni nimajo nobenega vpliva na očeta, tako kot vi ne.

Vaš mož bo pil, dokler bo mogel. Če ima alkohol rajši kot vas, kot otoke, potem ste bitko z njim izgubili. Rešujte sebe, če ste pripravljeni oziroma zreli, da napravite korak k rešitvi. Vi morate vedeti, kaj hočete, kaj je za vas še sprejemljivo in kaj ne. Ko žene alkoholikov dozorijo do stopnje, ko niso pripravljene živeti v alkoholni patologiji niti pet minut več (pa čeprav imajo moža še rade), potem se lahko odločijo in moža tudi zapustijo in rešujejo svoje življenje. Verjetno čaka tudi vas takšna rešitev, glede na to, da se je vaš mož že trikrat neuspešno zdravil in da tudi zdaj o zdravljenju noče niti slišati.

Priporočil vam bi, da tudi preberete kakšno knjigo o alkoholizmu, da se z zakonitostmi alkoholizma seznanite, če se še niste. Najbolje bi bilo, da vzamete v roke knjigo dr. Janeza Ruglja Pot samouresničevanja.

Lep pozdrav,