Zdaj, ko ste začeli iskati pomoč, jo boste tudi našli

Socialnim posledicam alkoholizma se posveča čedalje večja pozornost. Ne moremo zanikati, da okolje med drugim vpliva na to, ali bo nekdo postal alkoholik ali ne. Pa ni to samo družinsko okolje, temveč širše družbeno okolje, ki vključuje tudi kulturološke značilnosti in tolerantnost do uživanja alkohola. 

Zelo očitne socialne posledice alkoholizma so npr. vožnja pod vplivom alkohola in prometne nesreče ali pa finančne težave, ker alkoholik porabi denar za zadovoljitev svojih potreb. Alkoholik tudi izgubi družbo in prijateljuje s sebi podobnimi. Na delovnem mestu je delo slabo opravljeno in okrnjeno, več je delovnih poškodb, nesoglasij in neopravičljivih izostankov. 

Prav gotovo pa je zelo resna posledica alkoholizma v družini, do partnerja in otrok. Zelo pogosto je fizično nasilje, nič manj grozno pa ni psihično in ekonomsko-socialno nasilje. Družine alkoholikov nemalokrat živijo v pomanjkanju, dom je zanemarjen, otroci so odrinjeni na družbeni rob, prepiri so tako rekoč stalnica. V družinah, zasvojenih z alkoholom, vlada posebna klima, ki jo prežemajo strah, negotovost in žalost. Še bi lahko naštevala.

Potem se ob pismu, kot je vaše, lahko vprašamo, kaj veže partnerja na zasvojenca leta in leta, ne da bi ukrepal. Pri tem trpi sam, neskončno veliko škodo pa utrpijo predvsem otroci.

Zato se povsem strinjam z vami, da potrebujete pomoč, in zdaj, ko ste jo začeli iskati, jo boste tudi našli. Ena od možnosti je, da začnete obiskovati psihologa ali psihiatra in s pomočjo psihoterapije dosežete uvid v svoje stanje in stanje vaše družine ter se lotite sprememb. Lahko se priključite kateri od terapevtskih skupin. Priporočam vam, da se obrnete na AL-ANON za svojce in prijatelje alkoholikov. Vse informacije najdete na njihovi spletni strani. Med njimi boste spoznali, da s svojimi težavami niste sami. Njihov program vas lahko pripelje iz trpečega in nemočnega položaja v stanje aktivnega spoprijemanja z alkoholizmom vašega moža. Pot bo dolga in naporna, izkušnja in korist pa neprecenljivi.