Vaša mama je žrtev in vi ste rešiteljica

Mnogo ljudi, ki pri meni (in verjamem, da tudi pri drugih terapevtih) iščejo pomoč glede raznih stisk, se ne zaveda, da vsem njihovim težavam botruje prav nerazrešen odnos s primarno družino – z očetom in materjo. V procesu osebnostne preobrazbe morajo patološke odnose z očetom in mamo predelati, da lahko normalno zadihajo. Potrebno se je rešiti občutkov krivde in dolžnosti, ki jih čutijo do staršev.

Glede na vaše pismo sklepam, da imate podobne težave. Zavedate se problema, vendar že šest let »prenašate« mamo v garsonjeri, kjer se skupaj z odraščajočo hčerko drenjate na majhnem prostoru. Če prav razumem, ima vaša mati na razpolago celo hiš.

Vaša mama je žrtev in vi ste rešiteljica. Verjamem, da zaradi občutkov dolžnosti do nje – saj je vendar mama, ki se žrtvuje za vas, vi ste pa nehvaležni … Tisočkrat preigrane zgodbe.

Vaša mama se ne bo spremenila in tudi dopovedati ji ne morete prav ničesar. Vprašanje si morate zastaviti povsem drugače: »Kaj bom jaz storila v dani situaciji? Ali bom še naprej ubogljiva hčerka in bom tolerirala vse mamine kaprice, ali pa bom postavila mejo in se končno ozrla nase in tudi na svojo odraščajočo najstnico?« Rešitev problema nosite vi in ne vaša mama.

Vse to, kar vam sedajle pišem, vi prav dobro veste sami. Zaenkrat še nimate poguma oziroma še niste »dozoreli«, da bi napravili tisto, kar je prav, ampak vas vodijo čustva – predvsem občutek krivde in dolžnosti do lastne matere. Ali pač?

Po mojih izkušnjah z dolgoletnim delom z ljudmi, ki imajo oziroma so imeli podobne težave kot vi, boste morali mamo poslati nazaj v njeno hišo. Bojim se, da boste v nasprotnem primeru izgubili tudi partnerja, kajti vsak pameten človek takšne situacije in zapletenosti, kot je vaša, ne bi dolgo prenašal. Težko boste vzpostavili dolgotrajno in uspešno zvezo, če boste materina rešiteljica še naprej.

Verjamem, da vam je težko materi postavljati meje. No, saj jih bi morali postaviti v resnici sebi in se vprašati, kje je tista meja, do katere sem še pripravljena prenašati določen odnos – pri vas gre za odnos do matere in njen do vas. Potem pa se je treba od-ločiti. Pametni starši svoje otroke pošljejo v svet (vsaj psihološko) že po srednji šoli. Vedenje vaše matere pa je nezrelo, patološko. Še enkrat: škarje in platno imate v rokah vi in ne vaša mati.

Lep pozdrav,