Nekateri prenesejo več, drugi manj

Upravičeno ste zaskrbljeni za mamo. Izguba partnerja povzroča enega najhujših stresov, kar jih lahko doživimo. Vidva z bratom sta izgubo očeta uspešno prestala in odžalovala. Pred vama je še večina življenjske poti. Za mamo je vse bistveno teže. Seveda veliko ljudem, ki doživijo izgubo partnerja v zrelih letih, uspe uspešno prebroditi krizo in v doglednem času končati žalovanje. Znova se vključijo v družbo in različne aktivnosti, nekateri si celo najdejo novega partnerja ali pa imajo vsaj tesne prijateljske odnose. Kot je videti, se je proces žalovanja pri vaši mami zataknil in tako je že precej časa na mrtvi točki in osebnostno stagnira.

V nekaj letih je doživela več neugodnih življenjskih sprememb, ki jih ni zmogla obvladati. Smrt moža je prišla v menopavzi, ki je lahko za nekatere zelo obremenilna, čeprav je naravno obdobje v življenju vsake ženske. Poleg tega se je pred kratkim še upokojila. To je bila kaplja čez rob, ki je mamo pripeljala še do zlorabe alkohola. Kot domine so se ji druga za drugo podirale življenjske vloge na zasebnem in delovnem področju.

Marsikdo bo ob tem pomislil, da to, kar doživlja vaša mama, doživljajo tudi drugi ljudje, pa jih življenje kljub temu ne stre in ne zapadejo v odvisnost. To drži, vendar se moramo zavedati, da smo različni in različno prenašamo obremenitve, ki nam jih na pot pripelje življenje. Nekateri prenesejo več, drugi manj. Vaša mama bi vsekakor potrebovala pomoč zdravnika psihiatra, vendar pa je v to ne morete prisiliti. Žal kot pribito velja dejstvo, da tistemu, ki pomoči ne sprejema, ne moremo pomagati. Zato ne drezajte vanjo in ji ne dokazujte za vsako ceno, da je alkoholičarka in zasvojenka. S tem le še bolj krepite njeno zanikanje in beg iz realnosti. Stopite do njene osebne zdravnice in se z njo pogovorite. Prepričana sem, da marsičesa o vaši mami ne ve. Ko bo izvedela za zlorabo zdravil in alkohola, ji bo lahko ustrezno pomagala. Morda je prav ona tista oseba, ki jo bo lahko spodbudila, da bo spet našla pot do sebe in sprejela zdravljenje. Z vami upam, da se bo to zgodilo.