Bodite taktični

Hvala za aktualno vprašanje, ki sta ga postavili. Na nepremičninskem področju je kar veliko tako imenovanih kogentnih (zavezujočih) pravnih norm, vendar pa vprašanje, kdo je zavezanec za plačilo davka na promet nepremičnin ne spada med take.

Čeprav je pri prodaji nepremičnine zavezanec za plačilo davka praviloma res prodajalec, pa to ni vedno nujno. Če se namreč stranki tako dogovorita v kupoprodajni pogodbi, je lahko to tudi kupec – gre torej za dispozitivno določbo, odvisno od vajinega dogovora.

Glede na to, je tako vprašanje manj pravne in bolj ekonomsko-psihološke narave. Upoštevajoč dejstvo, da si želite, da bi čim prej podpisali kupoprodajno pogodbo za nepremičnino in se vanjo vselili, ima prodajalec pred vami določeno psihološko prednost – računa namreč s tem, da se vam bolj mudi kot njemu, zato vztraja pri tem, da davek plačate vi.

Seveda pa bi se lahko situacija tudi spremenila, če bi lepega dne ugotovili, da si konkretnega stanovanja morda ne želite tako zelo, oziroma bi se vam pokazala možnost nakupa še kakšnega lepšega ali ugodnejšega stanovanja.

Zato vam svetujem, da ne hitite. Ko bo prodajalec »začutil«, da si stanovanja vendarle ne želite tako zelo, bo najverjetneje pristal na to, da sam plača ta davek.