Ne zapirajte se vase

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Vaš primer nikakor ni osamljen. Strokovnjaki ocenjujejo, da za poporodno depresijo oziroma eno izmed vrst tesnobe zboli od 1.800 do 3.600 Slovenk. Ženska v času nosečnosti in predvsem po porodu doživlja drastične spremembe, tako fizične, ki so vidne na zunaj, še bolj pa psihične, ki se jih marsikdo ne zaveda. Ni neobičajno, da se v tem obdobju spremeni samopodoba mamice, kot tudi njeni odnosi z okolico. Spremeni se lahko denimo dinamika v partnerskem odnosu, pride lahko do trenj ali konfliktov med partnerjema, podobno tudi v službi. Izguba zaposlitve lahko dodatno načne samozavest osebe, ker je v enačbi še otrok, pa se stiska še poglobi.

Na vprašanje, ali imate poporodno depresijo, vam žal samo preko pisma ne morem odgovoriti. Za postavitev diagnoze bo treba obiskati strokovnjaka, ki se bo z vami osebno pogovoril. Vendar pa vam svetujem, da preden storite to, poskusite narediti nekaj sami.

Prvi korak je, da o svoji stiski spregovorite na glas. Pogovarjajte se s partnerjem in z ljudmi, ki jim zaupate. Velikokrat mislimo, da nas bližnji razumejo brez besed, a temu ni tako. Nihče ne zna brati misli, zato le pogumno izrazite svoje občutke, boste videli, lažje vam bo. Pogosto niti ne potrebujemo, da nam sogovornik ponudi odgovor ali rešitev, že sama izpoved skrbi in bolečin je zdravilna. Če se boste zapirali vase in tlačili slabe občutke, ti ne bodo izginili sami od sebe, ampak se bo vaša stiska le poglabljala. Ne bojte se tudi zaprositi za pomoč pri skrbi za otroka, ko začutite, da jo potrebujete.

V drugem koraku pa vam svetujem, da napravite karierno strategijo. Ne zapravljajte energije za to, da objokujete izgubo stare službe, raje poglejte na stvar z drugega vidika. Zdaj imate priložnost, da najdete delo, ki vas bo res veselilo in vam ustrezalo. Novo okolje in novi sodelavci lahko v vas prebudijo motivacijo in spodbudijo dobro počutje. Zato ne odlašajte in premislite, kaj bi v življenju radi počeli ter se pozanimajte, kakšne so vaše zaposlitvene možnosti. Ko si boste enkrat odgovorili na ključna vprašanja, bo proces stekel sam od sebe in tudi službo boste lažje našli.

Če se boste po vsem tem še vedno počutili potrti in brez volje, poiščite zdravniško pomoč. Srečno!